Заради фишинг атаки чрез електронната поща българи са принудени да плащат по 1200 долара. Измамниците изнудват потребителите, като експлоатират страха от разкриване на най-интимните им моменти. Подобни случаи има вече регистрирани в България, съобщи Би Ти Ви. 

Потребители получават e-mail с някои от действителните си пароли съобщение, че компютърът им има вирус, активирал уебкамерата, докато гледат сайтове за възрастни. 

Експертът по киберсигурност и защита на личните данни Станислав Атанасов и негови приятели получили писма, в които пише, че трябва да платят откуп от 1400 долара. Заплашили ги, че видеото ще бъде ще бъде разпространено до всички от контактните им листи в социалните мрежи.

 

Колкото и да е странно, явно имат твърде голяма публика, заради много пробиви, обясни Атанасов.

„Имал съм няколко случая. Разубеждавал съм хората да не плащат искания откуп, защото това е празна заплаха“, добави той.

За да бъде достоверно съобщението, се ползва истинска парола на потребителя, до когото е e-mail-a. Тя е налична в бзата данни с изтекли пароли в тъмния Интернет, след като много сайтове и платформи бяха пробити. 

„Този тип кибератаки са много опасни, защото експлоатират директно човешките слабости и пороци. На първо място е страхът, срамът и суетата“, каза пък експертът по киберсигурност и защита на личните данни Ваня Палейкова.

Съветът на специалистите е паролите да се сменят често и в новите да има букви, цифри и символи. Паролата трябва да е  дълга поне 12 знака, за да е надеждна.