Върховната касационна прокуратура възложи извършване на проверка в едномесечен срок на Главна дирекция "Национална полиция" по сигнал за измама с фалшифицирани произведения на изкуството, информираха от пресцентъра на прокуратурата.

Сигналът е от Николай Неделчев, който е закупил рисунки, за които е бил въведен в заблуждение, че са авторски произведения на Гео Милев, Харалампи Тачев, Мирчо Качулев и Сирак Скитник и същите са били изложени в галерия "Структура" в София, но е установено, че представляват фалшификати.

Прокуратурата е възложила да бъдат снети обяснения от жалбоподателя, от лицата, с които е контактувал, включително и от които е закупил произведенията.

Колекционерът Неделчев ще бъде поканен да предаде на ГДНП произведенията на живописта, за които е сигнализирал. Възложено е и изготвяне на експертна справка от Министерство на културата, която да отговори на въпроса дали представените за изследване произведения на изкуството представляват оригинали или са фалшификати, допълват от прокуратурата.