Кафето е една от най-често консумираните напитки в цял свят. Хората го пият през цялото време на денонощието, макар че като правило се е наложил навикът да се използва за събуждане.

Изчислиха каква е безопасната доза кафе дневно

В последните няколко години обаче различни специалисти посочват положителните и отрицателните влияния на кафето. И макар че напитката се смята за ободряваща, в същото време тя може да се превърне в бомба със закъснител за тялото ни.

Според психиатър-нарколог Сергей Нурисламов повече от 50% от хората, които често пият кафе, когато са принудени да се откажат от напитката, започват да проявяват симптоми на абстиненция. Те имат спад в тонуса, изпитват раздразнителност, агресивност и главоболие. Така че, зависимостта от кафето може да бъде сравнима с никотина.

Експерти посочиха каква смъртоносна болест носи кафето 

Прекомерната консумация на кафе също изчерпва организма, като стимулира производството на ендорфин.

„Какво е кафето, какво е алкохол, какви са лекарствата - те засягат ендорфиновата система, която е отговорна за нашето състояние. Ако нямаме достатъчно хормони на радост, чувстваме умора, депресивни настроения, а с кафе се чувстваме по-весели ”, каза наркологът Алексей Лунков.

Лечебните свойства на орехите

Към другите опасни последствия от консумацията на кафе, лекарите посочват повишения риск от инсулт. Доктор Константин Заболотен подчертава, че разтворимото кафе е най-безопасното в това отношение, тъй като съдържа по-малко кофеин, отколкото останалите видове. Кофеинът от своя страна влияе върху кръвното налягане, което може да допринесе за появата на съдови заболявания.

Освен това в кафето, както и в газираните напитки има големи количества захар в състава им. Тези напитки може да доведат до дехидратация./zdrave.to

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!