23 проекта за нови предприятия, фотоволтаични централи и животновъдни ферми са подадени в "Родопи" само за първите няколко месеца на т.г. Обектите ще са върху големи терени. В Крумово ще се строи склад за метални изделия и офиси с разгърната площ 3160 кв.м. В Браниполе ще бъде вдигната административна сграда и складова база с митнически терминал на терен от 3113 кв.м. В Марково престои да се направи кравеферма с 200 животни върху 1590 кв. м. многофункционална сграда, където ще се произвеждат санитарно-хигиенни продукти, ще бъде построена в Ягодово, като разгърнатата й площ е 1700 кв.м. Две нови винарни ще се отворят в Устина и Брестовица.

"Родопи" вече е предпочитана не само за живеене, но и за бизнес заради близостта на населените си места до Пловдив, удобните транспортни връзки и данъчната си политика. От 7 г. държим минимални ставки, което привлича предприемачите", обясни кметът на общината Пламен Спасов. По думите му в момента в Първенец има 84 фирми, които са адресно регистрирани в "Родопи". В Марково са 79, в Белащица - 64, в Браниполе са 55, в Ягодово 53, а в Цалапица, Брестовица и Златитрап - съответно 42, 33 и 25 фирми. През септември в Ягодово ще бъде открита ферма за патици. Предвижда се в нея да се угояват 24 000 птици годишно, а на ден ще се експедира по 26 т месо.

"Погрешно е схващането, че жителите на "Родопи" масово ходят на работа в Пловдив. На територията ни вече има толкова много фирми, че се налага да се наемат хора от Пловдив и да се превозват до селата ни", посочи кметът Пламен Спасов.Според социологическо проучване "Родопи" е сред общините в страната с най-висок ръст на наетите - 48% от 2011 до 2017 г.