Microsoft пусна preview версия на Windows Terminal, който е с отворен код. Налична е за потребителите на Windows 10 през Microsoft Store. Приложението е безплатно. Имате нужда операционната ви система де е обновена поне до May Update / 1903.

Разработчиците вече разполагат със свой терминал в Windows, който комбинира Command Prompt, PowerShell, Windows подсистемата за Linux, SSH и т.н. Можете да отворите колкото искате раздели и всеки един да е обвързан с приложението, което ви трябва.

Windows Terminal използва ускорен от видеокартата engine за визуализация на текста посредством DirectWrite/DirectX. Новата система ще показва текстови символи, глифове и всякакви други символи, които се намират в шрифтовете на компютъра ни. Това включва китайски, японски и корейски идеограми, емотиокни, powerline символи, икони, програмистки лигатури и други.

Може да сложите снимка по избор за фон.

Посредством механизма за конфигурация на терминала, вие можете да си създадете няколко профила за всеки инструмент, който ползвате. Всеки профил може да има своя комбинация от шрифтове, размери, цветови теми, замъгляване, прозрачност и прочие.

Ето и малко от възможностите за конфигурация:
Друго интересно нещо е възможността за създаване на собствени клавишни комбинации:

Натъртваме, че това е много ранна версия на приложението. Тя редовно ще бъде обновявана, ще има и доволно количество бъгове. Ако желаете да видите някоя функция, да докладвате бъг или нещо друго в този ред на мисли, запътете се към хранилището на Terminal в GitHub

Линк за изтегляне