Провежданите от Индия изпитания на хиперзвукови ракети собствена разработка са поредната стъпка към ядрена война с Пакистан. Това пише списанието National Interest. Изданието отбелязва, че макар и изпитанията на хиперзвуковото оръжие, използващо индийската ракета носител "Агни 1", да не са били успешни, апаратът е успял да излети, но не е набрал достатъчна за тестове височина.
 

Въпреки това, самият факт на наличие на такова въоръжение е "зловеща стъпка в студената война със съседен Пакистан".

По думите на автора на статията, това е повод за сериозни притеснения, защото между двете столици - Делхи и Исламабад - разстоянието е само 400 километра. И макар индийската ракета, по документи, да развива по-малка скорост от руската "Кинжал" - около 5 Мах, тя все пак е ще може да достигне целта за "броени секунди".  

Трябва да се отбележи, че за постигането на мащабни разрушения не е необходимо хиперзвуковата бойна глава да е с ядрен заряд. За това е достатъчно с удара да бъдат поразени ядрените арсенали на противника. Съответно, Пакистан, осъзнавайки наличието на подобно оръжие у съседа, чиято атака не може да бъде прихваната с традиционните средства на ПВО, може да се почувства заложник на положението "използвай или загуби" по отношение на своя ядрен арсенал.