От САЩ са нанесли киберудар срещу военни компютърни системи на Иран. Станало е по-рано тази седмица, след като Доналд Тръмп се отказа от нанасянето на въздушни удари. Той е преценил, че това е по-съизмерим отговор на свалянето на американски дрон. Две официални лица от САЩ са потвърдили това пред The Associated Press. След това трети служител дава малко повече информация за обхвата на атаката. И тримата говорят анонимно, тъй като нямат разрешение да говорят пред обществеността за операцията.

Атаките са планирани от Киберкомандването на САЩ в разстояние на няколко седмици

Те са успели да изключат ирански разузнавателни системи, които са контролирали ракети и ракетни установки.

Тази атака срещу Ислямската революционна гвардия (IRGC) е директен отговор и на атаките срещу щатски петролни танкери. По-рано тази година гвардията бе обявена за чуждестранна терористична групировка от Администрацията на Тръмп. Тя е част от армията на Иран.

От страна на Иран също търсят възможност да наранят интересите на САЩ посредством дигиталните технологии. Компаниите по киберсигурност CrowdStrike и FireEye докладват, че наети от иранското правителство хакери работят срещу правителствени агенции на САЩ, но и срещу цели сектори от икономиката – финанси, петрол, газ. Правят това като изпращат големи вълни от spear-phishing имейли.

Правят го в отговор на наложените срещу Иран санкции по отношение на нефтохимическата промишленост. Тръмп е готов да въведе още санкции, възможността за военна намеса също стои на масата. Крайната цел е да не се позволи на Иран да се сдобие с ядрено оръжие.