Глухарчето е растение, което се радва на голяма популярност заради лечебните си свойства. Най-често се използва за прочистване на черния дроб, за нормализиране нивото на холестерол в кръвта, както и при лечение на алергии. Освен това е много полезно за бременните и жените в менопауза. 

Най-много ценни вещества са концентрирани в стъблото на това растение. В листата на глухарчето пък се съдържат куп витамини. Те могат да се използват като добавка към свежите салати, които с удоволствие похапваме през пролетта и лятото, както и към различни ястия. Ако случайно листата горчат, ги накиснете в студена подсолена вода за половин час и неприятния вкус ще си отиде.

Ежедневната употреба на листата на това растение е много полезна за всички, които имат проблеми с излишните килограми. Освен че ще отслабнете, ще обогатите организма си и с много полезни вещества. От цветовете на глухарчето можете да си приготвите сироп, с който да изчистите кръвоносните си съдове, да подобрите метаболизма си и да се справите с кашлицата. 

Корените на това растение пък са много подходящи при борба с тумори и други сериозни здравословни проблеми като хепатит, ревматизъм, запек, цистит и акне.

Най-подходящото време да се сдобиете с това целебно растение е пролетта и по-точно през месец април. Изчистете корените му, нарежете го на не много големи части и го оставете да се суши на проветриво място в продължение на две седмици. Изсушеното растение се съхранява на тъмно и прохладно място. 

Глухарчето е много подходящо за родилки, които имат проблем с кърменето.

От него можете да си направите лечебен сироп, който да сложи край на досадната простуда, се нуждаете от: 3 литра вода, 2 чаши захар, 4 портокала, 4 лимона и 400 цветчета глухарче. Добавете всички съставки във вода и оставете 24 часа. На следващия ден добавете 2 чаши захар и сложете на котлона. Варете сместа докато се сгъсти. Излейте в стерилизирани буркани и използвайте при нужда. 

Можете да си направите лечебен чай и от изсушените и нарязани листа на това растение. Изсипете в една чаша половин чаена лъжичка и залейте с гореща вода. 

Глухарчето подобрява апетита и работата на стомашно-чревния тракт, премахва камъните от жлъчния мехур, може да се използва като слабително, при диабет, артрит, тиреоидна болест, бъбречни  и чернодробни заболявания, атеросклероза, подобрява сърдечно-съдовата дейност, помага за справяне с обриви и екземи.

Можете да използвате това растение за зарастване на рани, за облекчаване на болка и като противовъзпалително средство. Растението може да се използва и за лечение на жълтеница и заболяване на далака. Само с консумацията на пет или шест стъбла дневно, можете да получите бързо облекчение в случай на хронично възпаление на черния дроб.

За понижаване на нивата на кръвната захар, диабетиците трябва да консумират до 10 стъбла дневно. 

Ако запечете съвсем леко корените му, можете да ги използвате като заместител на кафето. 

А за да бъде растението не само полезно, но и вкусно, можете да си направите сладко от глухарчета. За целта накиснете жълтите цветчета за денонощие в хладка вода. След това излейте водата и старателно изплакнете цветчетата. Вземете 2 лимона, нарежете ги на дребно, без да премахвате кората и ги добавете към глухарчетата.

Ако сте алергични към лимони, можете да добавите 1 чаена лъжичка лимонена киселина. Сложете на котлона тенджера с вода и изчакайте да заври. Добавете глухарчетата и лимона и варете 15 минути. Свалете от огъня, охладете добре и прецедете. Добавете захар и сложете отново на котлона. Варете докато сместа не заприлича по консистенция на меда. /

Харесайте , където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!