Разликите в показателите на кръвното налягане на дясната и лявата ръка са открити преди около 50 години.

 

За да се разбере как индексите на налягането при различните ръце обикновено се различават  , учените проведоха проучване, включващо 610 души.

Пробив в науката! Правете това просто нещо по 30 минути на ден и ще удължите живота си

Кръвното налягане се измерва с помощта на осцилометрични монитори, които се калибрират според стандартния живачен уред поне веднъж на всеки шест месеца. При първата половина от пациентите, налягането се измерва последователно, като се започва от дясната ръка, а в останалите - едновременно с двете ръце. 

Щитовидната жлеза е „виновна” за наднорменото тегло

 

Оказало се, че средните абсолютни индекси на разликата в систолното и диастолното налягане при различните ръце са 10,5 и 7,6 mm Hg. Чл. съответно. Повече от половината от участниците в експеримента измерили налягането в дясната си ръка като по-високо, отколкото на лявата ръка; останалите имали обратната картина - по-високите числа идвали при измерванията от лявата ръка. 

 

 
Според резултатите от експеримента учените отбелязват, че при 53% от пациентите налягането на дясната и лявата ръка е различно от 10 mm Hg. Чл. и повече, а при 19% от пациентите разликата е 20 mm Hg. Чл . 
Диетолог посочи колко точно ядки трябва да ядем всеки ден
Съобщава се, че в процеса на наблюдение на налягането пациентът или неговият лекар трябва постоянно да измерват налягането от една и съща ръка. Също така, не забравяйте, че показателите на кръвното налягане могат да варират значително при различните ръце, така че от време на време лекарите препоръчват да се правят измервания както от дясната, така и от лявата ръка, за да се получи представа за цялостната картина. / zdrave.to
Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!