Видин. Подписка за напускане на специалисти по здравни грижи върви в отделенията на видинската болница „Света Петка“, каза за Радио „Фокус“ – Видин Диана Богомилова, председател на Дружеството на професионалистите по здравни грижи към МБАЛ „Света Петка“.
В началото на месец юни специалистите по здравни грижи излязоха на протест пред видинската болница и обявиха едночасови ефективни стачни действия. Те протестираха срещу ниското заплащане на своя труд и поискаха да се премахне регистрацията на болниците като търговски дружества. Техният протест бе подкрепен от омбудсмана на републиката Мая Манолова, от медицински сестри от Враца и Бяла Слатина и от граждани както от Видин, така и от малките градове Дунавци и Брегово. При този протест специалистите по здравни грижи заявиха, че ако не се вземат мерки за решаване проблема с работните им заплати те ще протестират от днес, 20 юни, всеки ден по два часа ефективно.
„Никой не ни чува, никой не реагира на това, което казваме. С ръководството на болницата не сме влизали в диалог. Затова медицински сестри, лаборанти и други специалисти по здравни грижи са предприели крайния ход – да напуснат“, обясни Диана Богомилова. Според нея все още молбите за напускане не са внесени, но някои отделения ще останат без нито една медицинска сестра. „Работните ни заплати са толкова унизителни, че ако се преквалифицираме като продавачи в търговската мрежа ще взимаме по-големи трудови възнаграждения. Дори да останем на трудовата борса ще бъде по-добри“, каза Богомилова.
От Дружеството на професионалистите по здравни грижи предвиждат през другата седмица да блокират и пешеходна пътека във Видин, за да заявят отново пред обществото своите искания.
Анна ЛОЗАНОВА