2,2 млрд. лв. е предложената цена за нови американски F-16. Това (съвсем случайно) стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел.

„Много предложения има за даване на пари, но на нас ни предстоят няколко големи харча, за да можем да вдигнем нивото на сигурност. (…) Трябва два кораба да се организират, трябва да се организират самолетите, 100 бронетанкови машини…”, коментира ситуацията премиерът.

В отговор на журналистически въпрос Борисов заяви, че работи добре с военния министър Красимир Каракачанов: „Лично настоявах с колегите да подкрепим ремонта на Су-25, така че и пехотата да имат поддръжка от въздуха с един от най-добрите самолети”.

 

Провокиран с репортерски коментар дали това е с цел „за всеки един да има по нещо – и за руснаците, и за американците (на практика съветските щурмови самолети няма как да се ремонтират без пряко или косвено участие на Москва – б.р.)”, Бойко Борисов реагира: „Едното е 2,2 млрд. лв., а другото е 40 млн. – просто за да си спестите подобни коментари”.

Така за първи излиза цената в офертата на американската страна. По-рано министърът на отбраната Красимир Каракачанов прогнозира доста по-скромен таван на сделката – 2 милиарда лева.