В нито един документ не се предвижда навлизане в семейното пространство и отнемане на деца

Апелирам родителите и хората в България да не се поддават на провокации и ако има въпроси, те да бъдат задавани към институциите, казва Зорница Русинова


Работата по Стратегията за закрила на детето е прекратена заради общественото притеснение, каза зам. министър Зорница Русинова


-    Зам.-министър Русинова, премиерът съобщи официално, че се спира проектът за Националната стратегия за детето, а месец след това продължават протестите на родители. Замразена ли е работата по проекта, или е прекратена?

-    Работата по проекта на стратегия е прекратена, и то заради общественото притеснение, което се породи, вследствие на най-различни организации, които през социалните мрежи започнаха да спекулират с текстове от нашето законодателство и с фалшиви новини. Ние бяхме доста притеснени от нарастващото напрежение сред много родители, че държавата би могла да предприема каквито и да било мерки за отнемане на деца – няма такова нещо. Не само, че не работим по тази стратегия, но никога в какъвто и да било законодателен документ на министерството въобще не е имало намерение да се навлиза в семейното пространство и да се отнемат деца. Нашата система за закрила е насочена към подкрепа на семействата, подкрепа на това детето да бъде в средата на родителите си, но има много случаи, в които ние трябва да се погрижим за деца, които са изоставени, за деца, които са претърпели насилие. Затова е много важно системата за закрила да продължи да функционира.
 

-    В проекта на стратегията беше залегнало, че всяко дете има право на място за живеене, дрехи, здравословна храна, образование, защита от насилия, алкохол наркотици. Много деца, особено от малцинствата, наистина имат нужда от закрила и подкрепа в тази посока. Как ще се помогне, ако стратегията не се приеме?

-    Стратегиите служат, за да може институциите да вършат работата си по-синхронизирано и да има ясен хоризонт в следващите 10 години какви са ангажиментите, които правителството поема. За всяка една от сферите – образование, здравеопазване, социална подкрепа, ние имаме спектърни закони, които продължават да действат. Когато говорим за децата, които имат необходимост от материална подкрепа, Министерството на труда и социалната политика отделя достатъчно средства и социални помощи. Има и множество европейски програми, с които ние допълваме мерките към националния бюджет, като даваме възможност за помощ на деца в нужда. Министерството на образованието разполага и с много средства, насочени в подкрепа на българското училище, така че децата в училище да бъдат подпомогнати. Един от ангажиментите на правителството е да не допуснем в България да има неграмотни деца. Вследствие на Механизма за задържане на децата в училище, около 40 хиляди деца през миналата година бяха привлечени да останат в училищната система. Създали сме механизъм в случаите, в които виждаме, че родителите недобросъвестно използват социалните помощи и те не отиват, за купуване на дрехи и обувки на децата или учебници. Тогава тази помощ може да се трансферира и да се отпусне през училището.
 

-    Днес представители на протестиращите ще се срещнат в Народното събрание с депутати от парламентарно представени партии. Имате ли представа какво ще се обсъжда?

-    Нямаме представа какво точно ще се обсъжда и за какво е срещата, както и кои партии ще участват в нея. За нас е притеснително, защото част от тези организации се подклаждат от различни групировки, спекулира се с множество фалшиви новини. Ако се влезе и внимателно се прочетат част от исканията им, се очаква България да излезе от ЕС. Апелирам родителите и хората в България да не се поддават на такива провокации и ако има въпроси, те да бъдат задавани към нас, към общините, към парламента, така че да се получава винаги достоверна информация.


В категории: Политика