Реферът Жарир Мустафа от Симитли проби в професионалния футбол в Англия. От новия сезон синът на доктор Емилия Крилчева ще се подвизава в трето ниво на съдийската йерархия на Острова, което му позволява да помага в Нейшънъл Лийг Премиър – петата по сила дивизия в родината на футбола. С подобна квалификация във Великобритания са само около 500 от близо 29 000 тамошни арбитри, пише "Струма.бг". 

Мустафа, който е юноша на “Македонска слава”, живее в Ливърпул от 2008 г. Преди да се насочи към съдийството, играе за шестодивизионния “Воксхол Мотърс”, но два пъти къса кръстни връзки и приключва с активната си състезателна кариера. След това изкарва курсовете за съдия и се присъединява към представителите на Темида от сезон 2014/2015. Първите стъпки в бранша прави в 12-а и 11-а дивизия. Израстването му до ниво 3 за такъв кратък срок е забележително постижение.

Тази година за повишението кандидатстваха 862-ма арбитри, сред които Жарир се класира девети и с още 87 свои колеги премина на горното стъпало. 31-годишният рефер е роден в София, а баща му е ливански лекар.

Името на Жарир Мустафа нашумя миналата година, когато спаси живота на футболист, който бе в критично състояние след инцидент на терена. За геройската постъпка бе награден с плакет от Футболната асоциация /FA/. Наред с ангажиментите си към съдийството, той работи в частна фирма в социалната сфера и менажира над 30 служители.