Асеновград. На паметната плоча на Хилендарския монах в Асеновград бяха положени цветя в знак на признателност и почит към живота и делото на отец Паисий. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Общината. Историко-литературна програма за честването изнесоха членове от литературен клуб „Орфей” към Народно читалище „Св. преп. Паисий Хилендарски-1997 г.”. На събитието присъстваха заместник-кметовете на община Асеновград инж. Мария Вълканова, инж. Петър Бояджиев и Димчо Темелков, директори на дирекции в общинска администрация, културни институции, представители на асеновградското духовенство и граждани.
Програмата на Паисиевите дни продължи в парка на ул. „Цар Освободител”, където Градска библиотека „Паисий Хилендарски” организира „Читалня на открито”. В нея се включиха над 100 деца, които можеха да четат книги по избор, да рисуват или сами да си изработят книга в работилницата.
Събитията, посветени на създателя на „История славянобългарска”, започнаха вчера в Старинно училище „Св. Георги”, където се проведе „Ден на Паисий”, а вечерта в Градската библиотека се състоя самостоятелният рецитал на Виктория Стефанова под надслов „…и фърляше тайно през мрака тогаз най- първата искра в народната свяст”. Паисиевите дни в Асеновград ще завършат утре, 21 юни, с представяне на юбилейното издание на Рибния буквар на Петър Берон от 14.00 часа в Градска библиотека.