ГЕРБ и БСП са внесли по една кандидатура за нов член на Съвета за електронни медии на мястото на бившия депутат от социалистическата партия Иво Атанасов, чийто мандат изтича през юли, предаде „Сега“. Срокът за представяне на номинациите изтече вчера.

ГЕРБ предлагат за нов представител от парламентарната квота в СЕМ да бъде избрана Галина Георгиева, чието име не е много познато в публичните среди. Кандидатурата й е внесена лично от шефа на комисията по култура и медии Вежди Рашидов.

Предложението на БСП е Иво Атанасов, който влезе в медийния регулатор през 2013 г. по времето на кабинета „Орешарски“, да бъде наследен от Ия Петкова-Гурбалова. През последните 4 години Гурбалова е шеф на маркетинга и рекламата на НДК и отговаря за медийните партньорства и организирането на съвместни културни прояви като „Киномания“, Новогодишния музикален фестивал, „Салон на галериите“ и т.н. Завършила е Софийския университет и е доктор по социално управление.

Съгласно правилника за избор на нов член на СЕМ, приет преди дни от медийната комисия, кандидатите трябва да имат опит в електронните медии, електронните съобщения, журналистиката, правото или икономиката. Преди изслушванието в същата комисия трябва да бъдат представени и документи или информация, че номинираните се ползват с обществен авторитет и професионално признание, каквото е изискването съгласно Закона за радиото и телевизията.