Турският президент Реджеп Ердоган заплаши да наложи санкции на Съединените щати, ако те действително изпълнят заканата да въведат ограничителните мерки срещу Анкара във връзка със закупуването на руската система за противоракетна отбрана С-400, информира БНР.

„Както вече казах, въпросът за С-400, за нас и за Русия, е приключен, тъй като имаме сделка“, посочи Ердоган в четвъртък.

Турският президент обаче добави, че вярва, че американският му колега Доналд Тръмп все пак няма да вземе решение за налагане на санкции. „Не виждам никаква възможност да бъдат наложени такива санкции“, посочи той и допълни, че „Турция не е просто една държава, ние имаме стратегическо партньорство“.

 

Междувременно Камарата на представителите на САЩ одобри резолюция, която предлага санкции срещу Турция във връзка с оръжейната сделка, потвърждавайки по този начин информация на агенция Блумбърг от сряда, че Съединените щати обмислят налагането на допълнителни санкции, насочени към турски компании от отбранителната промишленост, на които да бъде спрян достъпа до американската финансова система.

От месеци насам Анкара и Вашингтон са в обтегнати отношения относно ракетните системи С-400, които се очаква да бъдат доставени от Русия на Турция още през следващия месец. Управляващите от Белия дом заявиха, че това ще доведе до налагане на американски санкции според CATSAA – закон, призоваващ за санкции срещу държави, които купуват военна техника от Русия.