Тази нощ почина украинският журналист Вадим Комаров, който бе жестоко пребит в град Черкаси на 4 май, съобщи председателят на Националния съюз на журналистите на Украйна Сергей Томиленко. "От момента на нападението Вадим бе в кома и не се върна в съзнание.

Единствената версия за покушението, което по общото мнение на журналистите вече може да се определи като убийство, е неговата професионална дейност. Комаров бе неудобен за много местни политици, поставяше остри въпроси за корупцията в Черкаси", написа Томиленко на сайта на организацията.

Нападението над журналиста бе осъдено от представителя на ОССЕ за свободата на медиите Харлем Дезир и посолството на САЩ в Украйна. През 2016 г. Комаров оцеля при опит да бъде застрелян. Той пишеше за разхищения на публични средства в Черкаския общински съвет, за корупцията и незаконното строителство. В края на 2018 г. съюзът на журналистите призова Върховната рада да реагира на нетърпимото равнище на агресия спрямо журналисти. Миналата година имаше 78 такива случая и бяха образувани 63 наказателни дела. Не се съобщава за осъдени нападатели и поръчители.