Отбори от десет училища от цяла България участват във финалите на ученическите игри по баскетбол в Търговище. 35-ите игри за юноши - 8-10 клас започнаха днес, а домакин на проявата е спортна зала "Д. Стефанов", съобщиха от Регионалното управление на образованието. Във финалите по баскетбол участват общо 10 училищни отбора от Варна, Търговище, София, Велико Търново, Видин, Силистра и други градове. Те са разпределени в две групи, срещите ще се провеждат на принципа всеки срещу всеки.

"Фактът, че сте на финалните състезания, означава, че сте най-добри по баскетбол във Вашата възрастова група, за което Ви поздравявам. Пожелавам спортсменска игра, успех на всички участници и да покажете най-доброто от себе си", каза началникът на РУО Елка Станчева при официалното откриване. Приветствие към участниците отправи и областният управител Митко Стайков.

Търговище е представен от отбора на ПТГ "Цар Симеон Велики". Момчетата ще се изправят срещу тимовете на Велико Търново, Силистра, Стара Загора и Златоград. Решаващите срещи за определяне на първите шест отбора, които ще се борят за челните места, ще бъдат в неделя, когато ще бъде и официалното награждаване и закриването на финалите по баскетбол.

Организатори на състезанието са Министерство на образованието и науката, Министерство на младежта и спорта и Българска асоциация "Спорт в училище".