Осемте най-добри Спортни клубове по пожароприложен спорт в страната от Бургас, Варна, Враца, Кърджали, Пловдив, Разград, Стара Загора и представителния отбор на Факултет ПБЗН – МВР, участват в спортна надпревара за купа „Севтополис“ в Казанлък.
община Казанлък

Повече от 80 състезатели се включват в надпреварата по преодоляване на препятствия, подобни на тези при истински пожар, гасенето на действителен огън, изкачване с щурмова стълба до четвъртия етаж на учебна кула, построяване на плангови линии за най-кратко катерене и др.
община Казанлък

Състезанията се провеждат в индивидуални и колективни дисциплини- изкачване с щурмова стълба и 100-метрова пътека с препятствия и пожарна щафета 4 по 100 м. с препятствия и бойно разгръщане от мотопомпа.
община Казанлък

Началото на първия турнир по пожароприложен спорт даде старши-комисар Красимир Шоторов, директор „Оперативни дейности“ към Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“. Кметът Галина Стоянова благодари за инициативата на комисар Стоян Колев, директор на РД ПБЗН Стара Загора и за избора на казанлъшката Пожарна и заяви общата амбиция състезанието да се превърне в традиция.
община Казанлък

Пожароприложният спорт води началото си от 20-те години на миналия век на Стария континент, като правилата на състезанията са базирани изцяло на ежедневни ситуации, с които се сблъскват огнеборците. У нас основите на професионалната надпревара са положени още през 1929 г.