Зелен лук, копър, магданоз - подходящи са не само за салата. Лехата със зеленчуци може да замени цяла аптечка.

Зеленината - страхотна витаминна съкровищница за организма. Например по съдържанието на провитамин А - бета-каротин, копърът, лукът и магданозът не са по-лоши от морковите.

Други предимства на зелените зеленчуци включват високо съдържание на витамин С, калий, магнезий, манган и витамин К, отговорен за съсирването на кръвта и абсорбцията на калций, ензими, които активират метаболизма, включително активатор на детоксикационната функция на черния дроб.

Ако имате склонност към образуване на камъни в бъбреците или страдате от подагра, пресните зеленчуци трябва да се превърнат в деликатес за вас - оксаловата киселина, която се намира в повечето зелени зеленчуци, може да предизвика обостряне на тези заболявания.

Всичко това обаче не означава, че зелени салати и супи могат да се консумират само от здрави хора. Всъщност при някои болести зелените зеленчуци са в състояние да подобрят самочувствието.

Мента - за храносмилането

Листата на ментата потискат процесите на гниене и ферментация в червата, имат регенериращ, жлъчегонен, антиалергичен ефект и допринасят за усвояването на мазните и протеинови храни.

Рецепта

Една чаена лъжичка листа от мента се заливат с 1 чаша вряла вода, оставя се да се запарва 15 минути и се пие по 1/3 чаша, 3 пъти дневно, преди хранене.

Интересно!

Ментата е ценна билка за тези, които искат да отслабнат. Оказва се, че ментовият аромат намалява апетита и по този начин ни предпазва от преяждане.

Учени от САЩ са провели експеримент с доброволци с наднормено тегло. Половината от участниците на всеки два часа вдишвали аромата на мента, а другата половина - не. Оказва се, че участниците в експеримента от групата “мента” средно са приемали с една четвърт по-малко калории в сравнение с доброволците от контролната група и следователно са отслабнали по-бързо.

И след като е така, онези, които водят война с излишните килограми, често трябва да си приготвят чай от мента или да добавят ароматната билка към салати и други ястия.

Лук - за кашлица

В допълнение към голямото количество аскорбинова киселина лукът съдържа още и фитонциди - летливи естествени антибиотици, които едновременно имат антивирусни и противогъбични свойства. Тези вещества перфектно се справят с кашлица и хрема.

Рецепта

При простуда и треска нарежете на ситно една средна по големина глава лук, сварете я в 200 мл мляко, оставете да се запарва 10 минути и изпийте топла напитката. След това е по-добре да си легнете в леглото. “Лученото мляко” ще ви помогне да се изпотите, ще намали чувството за отпадналост и слабост, ще ограничи интоксикацията. Приемайте лекарството няколко дни, докато настинката изчезне.

Магданоз - при високо кръвно налягане

Къдравата подправка има диуретично действие, подобрява кръвообращението в бъбреците, така че може да се използва за понижаване на кръвното налягане и борба с отоците.

Рецепта

Сварете една супена лъжица листа от магданоз в 2 чаши вряла вода, сложете отварата да заври на котлона. Оставете да се запарва 2 часа, прецедете и пийте по 1/2 чаши, 2 пъти на ден.

Розмарин - за бодрост

Не можете да се събудите сутрин? Опитайте да започнете деня с чай от розмарин. Тази ароматна билка и подправка е истинска природна енергийна напитка. Тя ще повдигне настроението ви, ще повиши работоспособността и концентрацията. Розмаринът тонизира сърцето, има невро- и хепатопротективни, антивирусни свойства и подмладява организма.

Рецепта

Сварете една чаена лъжичка листа от розмарин в чаша вряла вода, оставете я да се вари известно време, добавете парченце лимон и мед на вкус. Ободряващата напитка е готова! Можете да подобрите ефекта на розмариновия чай, като добавите няколко листа от маточина в чайника или като сварите 1 чаена лъжичка провансалски билки (розмарин, босилек, риган, чубрица).

Градински чай - за гърлото

Градинският чай има противовъзпалителни, противооточни, антисептични свойства, така че гаргара с отвара от градински чай е истинско спасение от болките в гърлото.

Рецепта

Една лъжица от билката градински чай се добавя към 1 чаша вряла вода. Подръжте на водна баня в продължение на 15 минути, след това оставете да се запарва в продължение на 45 минути, прецедете и си правете гаргара с топлата, но не гореща отвара.

Може да си капвате от отварата и в носа при ринит и синузит.

Маруля - при безсъние

Марулята има успокояващ ефект върху нервната система, притежава лек седативен ефект при повишена възбудимост, който хармонизира съня. Фактът, че марулята способства за здравословния сън и храносмилането, е известен и на авторите на Византийската земеделска енциклопедия “Геопоника” (9-и век).

Рецепта

Една супена лъжица пресни листа от маруля залейте с 1 чаена чаша вряла вода, оставете да се запарва един час и изпийте цялата част преди лягане.

Копър - при подуване на корема

Ароматната подправка има газогонно действие и следователно е полезна при подуване на корема и чревни колики.

Рецепта

Една чаена лъжичка зелен копър се залива с чаша вряла вода, оставя се да се вари в продължение на 15-20 минути в съд с капак и се взема по 1/2 чаши, 2-3 пъти на ден.

Милена ВАСИЛЕВА