Нямате време и възможност да спортувате по 1-2 часа на ден? В такъв случай започнете да клякате.

Доказано е, че това просто упражнение, познато на всеки от уроците по физическо възпитание, е от голяма полза за човешкото тяло.

Какви промени се случват с тялото, ако ежедневно правите по 100 клека на месец? 

Човек, тежащ 70-80 кг, при 100 клека изгаря около 40-50 калории. Трябва да се отбележи, че колкото по-голямо е телесното тегло на човек, толкова по-голям е броят на калориите, които той ще може да изгори. За да подобрите ефекта, може да използвате тежести или гири. В този случай броят на загубените калории може да се увеличи до 200-400, в зависимост от интензивността на товара.

Практиката показва, че правилно изпълнено упражнение води до отславане с 1-2 кг. на седмица. Не забравяйте, че в процеса на изпълнение на упражненията тялото е напълно наситено с кислород, а метаболитните процеси се ускоряват.

Резултатите от наблюденията ясно показват, че е най-добре да се кляка сутрин, за да се намали телесното тегло. Съответно, ако целта ви е изграждане на мускули, тогава оптималното време за извършване на упражнението е вечер.

Човек, който редовно кляка, чувства истински прилив на жизненост, в резултат на което се повишава нивото на способността му да работи. Всичко това се дължи на благотворните ефекти от упражнения върху мозъчните клетки и кръвоносните съдове.

Седмица след началото на упражненията, човек става по-енергичен, устойчив на стрес, както и съсредоточен и внимателен.

Извършвайки 100 клека на ден, човек укрепва сърдечно-съдовата система. Този ефект се дължи на факта, че по време на тренировката кръвообращението започва да функционира по-активно. Малко хора осъзнават, че редовните клекове влияят върху укрепването на дихателната и нервната системи на тялото, както и на вестибуларния апарат.