Забравете анимациите и видеомонтажите! Учени разработиха нов ИИ механизъм Photo Wake-Up, който може да генерира „живи“ 3D модели на базата на плоски изображения. Много критици предполагат, че технологията ще допринесе за усъвършенстването на интерактивната медия в музеи или галерии. Фактически на вас ви трябва една снимка, картина или дори кадър от детски филм, съдържащ определен герой.

За създаването на 3D модел обикновено се използва методът на фотограметрия. Правят се няколко последователни изображения на въпросния предмет от различни страни. След това компютър използва тези данни и генерира единен 3D модел. Учените, подпомогнати от Facebook и Университета във Вашингтон, създадоха AI, който заобикаля ограничението. Той идентифицира героя от само една снимка (и една гледна точка) и я изрязва. След това към него се нагажда 3D скелет, който е предварително зареден с анимации. Комплектованият вече 3D герой се връща обратно в изображението, този път готов за действие. Той може да върви, бяга, да седи или да скача в триизмерното пространство.

Моделите не са напълно реалистични през цялото време – понякога напомнят старите анимации от Nintendo 64. Освен това изкуственият интелект се обърква, когато има кръстосани крайници или скрити части от тялото. Въпреки това постижението е забележително. То би допринесло много за развитието на изменената реалност в ежедневната и културна медия. Представете си как в Лувъра пред вас образът на Мона Лиза започне да се движи. Това би трябвало да бъде следващата цел на този научен експеримент.