Преди няколко месеца ви съобщихме, че на българския пазар скоро ще се появи нова марка смартфони, интересни не само с атрактивните си цени, но и с гласовия асистент, работещ на нашия език. И ето, че моментът дойде и в ръцете ни в първото устройство на гръцката MLS – Range 5.5.Компанията

MLS Innovation Inc е основана през октомври 1989 г. в Солун с цел проучване, проектиране, разработване, производство и разпространение на електронни устройства и високотехнологични продукти с акцент върху иновацията.

Именно MAIC представлява една от най-значимите иновации в историята на MLS, която вече се внедрява във всички таблети и мобилни телефони на компанията и която променя коренно начина, по който потребителите взаимодействат със своя таблет или мобилен телефон.

С обикновена гласова команда на потребителя MAIC осъществява обаждания, изпраща съобщения и имейли, търси в интернет или в YouTube, локализира, обажда се и навигира до отворени аптеки, болници, банки, бензиностанции, информира за близки паркинги, трафика по пътищата, прогнозата за времето и превежда думи или изречения от български на английски език и обратно.

Към теста

Всеки тест на подобен бюджетен апарат е предизвикателство за нас. Доста по-лесно е да пишеш за флагмани, които имат всичко, имат го по много и работят отлично. Но същевременно има и цена от вече хиляди левове, която няма как да не попадне в уравнението.

Когато тестваме устройство, както е в случая и цената му е под 300 лв, то несъмнено трябва да я имаме предвид и в момента, в който оценяваме цялата работа и тестваме функциите на модела. В случая обаче ни беше много лесно, защото MLS Range просто не ни затрудни в ежедневната употреба. Оказа се, че той работи доста добре, чистият Android, който има отговаря достатъчно добре на параметрите и стига да не товарите апарата с тежки приложения, игри или не отваряте твърде много страници в браузъра едновременно, то няма да имате проблем.

Какво има в кутията

Апаратът пристига  доста стилна черна кутия, както можете да видите и във видеото, което публикуваме. По нищо не личи, че това е апарат от бюджетния сегмент и от разположението на компонентите вътре в нея. Всичко в внимателно опаковано в отделно пликче, а самия телефон е с предварително поставено защитно покритие на стъклото. Освен кламера за сим картата, вътре можем да видим още зарядното на апарата, кабел за данни, както и доста удобни слушалки – тапи. Всичко това разбира се върви с инструкциите, гаранцията и т.н.

От пръв поглед

Външният вид е едно от предимствата на модела според нас. Той е доста здрав и има рамка от метал, която го прави достатъчно удобен за ползване с една ръка. Корпусът е от пластмаса, но това в никакъв случай не е проблем. По нея не оставят отпечатъци от пръсти, тя не се плъзга в ръката. Разглеждайки външния вид на парата с удоволствие виждаме, че той разполага и със сензор за пръстови отпечатъци, което е похвално за апарат, който на пазара може да се намери на цени от 20 до 200 лв с договор към мобилен оператор.

Камерата е леко изпъкнала, но пръстенът около нея я защитава добре и няма опасност да я закачие някъде или да я надраскате. Профилите на модела са класически и изчистени. От ляво можем да видим слота за сим картата и тази с памет а от дясно са бутоните за контрол на звука и този за включване на екрана. Както загатнахме и в началото основният акцент в модела е неговия гласов асистент, но за него отделен бутон тук няма.

Функциите му, за които ще ви разкажем след малко се активират от шорткъти по началния екран, защото той е разделен на различни части. В описанието на външния вид, който вие можете да видите по-добре в снимките и видеото, което публикуваме, можем да добавим още сравнително тънките му размки, леко изразената му брадичка, както и удобното разположение на сензорите, които гасят екрана щом допрете телефона до ухото си.

Но ето на практика какво представлява MLS Range 5.5 като хардуер

4G моделът има 5,5-инчов екран, както подсказва и името му. Той работи в HD+ резолюция и се представя доста добре като цяло. Цветовете в менютата са ярки и текстът е добре отличим. Контрастът не е на много високо ниво, но като цяло е повече от приемлив. В седмиците, в които смартфонът беше в мен го ползвах за четете и дори гледане на няколко епизона от любимите ми сериали, без това по никакъв начин да се окаже проблем за очите ми. Мисля, че това е достатъчно показателно.

В този ред на мисли стриймингът се държеше добре, с което очевидно 8-ядрения процесор на Mediatek MT6753 се справя чудесно. Той работи на 1,3 GHz, а работата му е подпомага на 2 GB RAM. На пръв поглед изглеждат малко, особено на фона на цифрите, които виждаме в различните флагмани в момента. Абсолютно достатъчни са обаче са основната ви работа с телефона и повечето приложения. Единствено забавяне може да се наблюдава в някои 3D игри, но като цяло – работата е плавна и нормална.

Смартфонът разполага с вградена памет от 16 GB. Въпреки че не пръв поглед изглежда сравнително малко, тя все пак може да бъде разширена с още до 64 GB, благодарение на поддръжката на microSD карти до тази стойност.

Батерията на модела е с капацитет от 2700 мАч, което позволява на практика един ден спокойна работа с устройството

Ако го ползвате по-малко или основно за разговори, можете да достигнете и до два дни. Ако се сдобиете с него обаче е по-добре да не рискувате през втория ден и задължително да носите със себе си microUSB зарядното от комплекта. А тук може би е добре да кажем, че апаратът има и 3.5 мм жак за слушалки, така че няма да имате нужда от преходници при използването на тези, които вече имате.

И така стигаме до камерата. Основната е 13-мегапикселова, а селфи камерата е 3,2- мегапикселова.

Операционната система, използвана от модела е Android Oreo 8.1 в неговата чиста верися. Отсъствието на каквито и да било надстройки прави работата на модела доста бърза и плавна, а това, имайки се предвид параметрите на модела си е чудесна новина. Самата операционна система е докзала себе си във времето, така че няма да спираме излишно внимание на функциите си. Най-важното е, че работи добре.

Здравей, MAIC!

 

Смартфонът несъмнено е с интересен дизайн, атрактивни функции, особено ако се има предвид цената му, но акцентът, това на което най-много трябва да спрем вниманието си е друго. Гръцкият апарат е оборудван със специалния софтуер MAIC (MLS Artificial Intelligence Center), персонализиран и работещ чудесно на български език, както показаха нашите тестове. Но за това след малко.

На практика MAIC е дигитален асистент, подобен на добилите популярност в последно време, но за първи път имаме компания, която се е постарала да го локализира и да го пусне на български език. И чувството от това е прекрасно. Важно е да отбележим, че той е част от всички устройства на MLS, които се предлагат у нас, така че тепърва ще имаме възможност да се срещаме с него и да анализираме работата му. Но ето какво открихме че може.

Основно можем да разделим действията му на шест отделни раздела, така както ги определят и от компанията производител

На първо място вие можете да се обадите на някой, без да търсите името му в телефонния указател. За това се грижи функцията Talk&Call на дигиталния асистент. Напълно достатъчно е да изречете името на своя контакт – който може да е записан и на български език – и телефонът започва да го набира. Това е много удобна функция може би най-използваната в телефона. Лично аз я ползвах често докато шофирам, но и не само, тъй като досадното търсене на име в телефонната книга, понякога отнема твърде много време. Важно е обаче е да помните как точно сте записали даден човек, за да произнесете точно името му, Просто защото иначе MAIC няма да намери записа.

И докато телефонирането беше много удобно в колата, то какво ще кажете за писането и отговарянето на получени текстови съобщения. Вече не е нужно да рискувате живота си, защото просто отговорът на получения SMS може да бъде издекламиран от вас, а телефонът ще преобразува думите ви в текст и ще ги изпрати като съобщение.

Макар и две от основните функции, това е само част от възможностите, които MAIC предоставя

С асистента лесно можете да търсите и различни обекти, места по картата около вас. Тук непременно трябва да отбележим, че тази услуга също е оптимизирана. Това не са просто местата на Google Maps а грижливо подбран и обработен списък с бензиностанции, аптеки, болници, паркинг локации, трафик, банки или прогноза за времето. Услугата работи отлично не само с глас и в текстов вид, а в модела има предварително извадени икони с всички функции, сред които и тази, за да може потребителят да се ориентира по-лесно.

Следващото нещо, което със сигурност ще използвате по-рядко, но е също толкова полезно в вградения преводач на Maic. Превеждане в реално време от и на английски. Достатъчно е просто да произнесете дадена дума или цяло изречение и MAIC ще я преведе бързо и точно. Поне това впечатление остави у мен модела, след като го ползвах и превеждах с него няколко седмици. Разработчиците определено не са претупали българизацията на модела и по-скоро неговия софтуер и той работи отлично.

Отлично работи и търсенето на лица, локации, ресторанти и каквото друго можете да си представите, на български или английски език. Отново работи отлично, а компанията  нарича тази функция Talk&Serach. В менюто на телефона също имате изведена отделна икона.

Ако желаете обаче информация в някоя специализирана сфера и искате да обогатите общата си култура с енциклопедични познания, то за вас е MLSPedia. Това е разделът, в който можете да търсите информация за всичко, което може да се сетите, като резултатите излизат по специален оформен начин, така че да можете да ги четете удобно на телефона в самия интерфейс на MLS.

С едно натискане на екрана произнасяне на отделено приложение пък можете да го отворите бързо. Без да се налага да го търсите в менюто.  Като цяло асистентът работи отлично и въпреки, че с него не могат да се водят диалози, подобно на тези в Google Now или Siri, вие можете лесно да комуникирате с него, ползвайки отделни ключови думи. С това се свиква доста бързо. Така можете да ползвате телефона на практика без ровене в менютата и дори  без да гледате в него.

Именно MAIC е най-важната част в първия смартфон на марката, достъпен на нашия пазар, който имахме възможност да тестваме през последните няколко седмици

Останалите компоненти от устройството са на изненадващо високо ниво, имайки се предвид цената, на което то се предлага на пазара, но гласовия асистент, който знае български е нещо, което дори флагманите за по 2000 нямат.

За кой е този апарат?

В случай че държите да имате флагман с най-актуалните характеристики, последния чипсет на Qualcomm, камера с много пискели и т.н. – може би Range 5.5 не е точно за вас. Ако искате обаче устройство с перфектно съотношение на цена и качество, ако ви е необходимо здраво и същевременно стилно устройство, чиято цена е под 300 лв. То този MLS е точно за вас. Нещо повече. Гласовия асистент може да помогне на по-възрастните ви роднини да се справят по-лесно с апарата. Той е верен другар и на децата. Така че освен добро решение за вас, смарфонът спокойно може да се превърне и в атрактивен подарък за ваши близки.

Мнението ни е, че марката има бъдеще на българския пазар. Уникалната и технология, с която в момента не разполагат дори флагманите е нещото, което я отличава сериозно от всички останали смартфони от този клас. Наред с нея параметрите, предлагани от устройството, качеството на материалите изработка и всичко останало е съвсем приемливо за подобен апарат. Именно поради тази причина смятаме, че MLS Range 5.5 е доста добро решение.