Лондон. Надеждите за фундаментален преход на лейбъристите към пълна подкрепа за втори референдум за Брекзит в сряда не са довели до нищо, тъй като срещата на кабинета в сянка се разпадна без съгласие за промяна в политиката, пише левият британски вестник The Independent.
Поддръжниците на втори референдум изразиха надеждата, че лидерът Джереми Корбин може да се ориентира към ясна подкрепа за втори референдум, след като той даде знак за предстоящa реч по позицията му за Европа.
Но сегашното му положение беше осъдено като "празни приказки" от участници в кампанията, които изискват яснота от ръководството на партията, докато бивш министър, който се оттегли от "Промени Великобритания", го обвинява, че "взема гласоподавателите за глупаци"
По време на срещата 26 депутати от лейбъристите призоваха Корбин да подкрепи сделка, която ще извади Великобритания от ЕС до 31 октомври, предупреждавайки, че преминаването към позиция за оставане ще бъде "токсично за по-голямата част на избирателите на лейбъристите". Документът за обсъждане, изготвен от офиса на лидера, предупреди, че „има очевиден риск, че преминаването към по-категорична позиция за оставане би ни оставило уязвими по отношение на местата, които трябва да задържим или спечелим без достатъчно потенциални печалби на местата, които подкрепят оставането.
Говорейки пред кабинета в сянка Корбин потвърди съществуващата си позиция, че "сега е правилно да се изисква всяка сделка да бъде подложена на публично гласуване", което може да бъде общи избори или втори референдум. Той каза, че всеки вариант за референдум трябва да съдържа "реални възможности както за напускане, така и за оставане в съюза".
Корбин изрази перспектива за предстояща реч, за да изложи позицията на партията по отношение на Брекзит, като заяви, че иска да „представи партийните възгледи пред обществеността“ след консултации със синдикатите следващата седмица.
Той обаче отказа да се съгласи с призива на заместник-председателя Том Уотсън към лейбъристите да водят мащабна лятна кампания за втори референдум и подкрепа за оставането.

Превод и редакция: Юлиян Марков