Лондон. Рори Стюарт отпадна от надпреварата за лидерство на консерваторите, след като загуби 10 гласа след третото гласуване, предизвиквайки спекулациите на депутатите, че привърженици на Борис Джонсън може би са принуждавали колегите си да гласуват за аутсайдера, за да помогнат да се елиминира неговият съперник Доминик Рааб, пише британския вестник The Guardian.
Стюарт бе прескочен от Саджид Джавид, който увеличи подкрепата си с пет гласа, за да остане в състезанието. Екипът на вътрешния министър настояваше, че инерцията е с него, след като победеният му съперник се е представил по-слабо в телевизионните дебати във вторник вечерта.
Един бивш министър от кабинета е отрекъл, че Рааб е станал жертва на заговор, но призна, че дясната ръка на Джонсън, Гавин Уилямсън, може да е „притиснал няколко слаби души, за да промени техните намерения“, за да бъде изместен бившия министър на Брекзит от състезанието.
Стюарт каза, че няма да гадае как е загубил гласуването. „Може да се случват всякакви неща в странни тайни вотове“, каза той. "Но в крайна сметка въпросът за страната ни е по-голям от това."
Уилямсън, бивш министър на отбраната и лидер на парламентарната група на Торите, е един от ключовите действащи лица в кампанията на Джонсън.
В третия кръг на гласуването в сряда Джонсън значително увеличи подкрепата си на 143 гласа, което е почти три пъти повече от броя на най-близките му съперници Джеръми Хънт (54) и Майкъл Гоув (51). Саджид Джавид има 38 гласа, а Рори Стюарт, които бе елиминиран събра 27 гласа.

Превод и редакция: Юлиян Марков