Скопие. Външните министри на три държави-членки на ЕС - Гърция, Белгия и Люксембург отричат, че са гласували „въздържал се" или „против" започването на преговорите за присъединяване със Северна Македония по време на срещата на министрите в Люксембург вчера, информира македонският телевизионен канал “Нова ТВ“
След твърденията, че Гърция е гласувала „въздържал се“ по време на заседание на Съвета по общи въпроси, проведено в Люксембург, от телевизията поискаха от министерството на външните работи на Атина разяснения относно позицията на гръцкото правителство. От гръцката МВнР отговориха:
„На последния Съвет по общи въпроси Гърция изрази силната си подкрепа за започване на преговори за членство между Северна Македония и ЕС. Действително Договорът от Преспа е въвел нова ера в приятелството и сътрудничеството между Гърция и Северна Македония и очакваме с нетърпение по-нататъшната подкрепа на съседната ни страна в следващите стъпки към постигане на съответните критерии за присъединяване, като непрекъснато напредва към постигане на целта - членство в ЕС“.
В съобщение в социалната мрежа „Туитър“ от бившия външен министър Антонио Милошоски, Гърция беше спомената като една от въздържалите се страни-членки, а Франция, Холандия, Германия, Белгия, Люксембург, Испания и Дания, като държави, които са се противопоставили на започването на преговори със Северна Македония.
Белгийското външно министерство отрече, че страната се противопоставя на започването на преговори за членство със С. Македония. В отговор от там пишат.
"Тези информации са неправилни. Позицията на Белгия е, че сме отбелязали положителния анализ на Комисията и я споделяме. Ние също така признаваме като историческа стъпка споразумението от Преспа. Както знаете, вчера не беше възможно да се намери компромис между държавите-членки на Съвета по общи въпроси, но Белгия ще продължи да работи конструктивно за започване на преговори."
МВнР на Люксембург публикува изявление, в което се цитира позицията на министър Жан Аселборн, обявена вчера на заседание на Съвета на ЕС, с подкрепата за започване на преговори със страната.
"Министър Аселборн подчерта, че за Северна Македония Съветът трябва да даде положителен отговор, като вземе предвид, наред с другото, историческото споразумение за името и напредъка на страната, която е кандидат от 2005 г. насам", се казва в изявлението на МВнР в Люксембург.
Словашкият външен министър Мирослав Лайчак заяви днес в Скопие, че в Люксембург никоя държава-членка не се е противопоставила на преговорите със страната.

Превод и редакция: Юлиян Марков