Ню Йорк. Във вторник Русия и Китай блокираха американска инициатива, която имаше за цел да спре доставките на гориво за Северна Корея, която Вашингтон обвинява, че е превишила годишния си таван за 2019 г., казаха дипломатически източници, цитирани от AFP.
Москва и Пекин заявиха, че е необходимо повече време за проучване на искането на САЩ, което е подкрепено от 25 членове на ООН, включително Япония, Франция и Германия, според същите източници.
Преди седмица Съединените щати, в доклад, обвиниха Северна Корея, че е нарушила тавана на ООН за вноса на горива, като е осъществил десетки трансфери от кораб до кораб.
Ограничението за вноса на горива е сред поредица от строги санкции, приети от Съвета за сигурност на ООН в отговор на балистичните ракети и ядрените опити на Северна Корея.
Съединените щати настояват, че "максималният натиск" от санкциите трябва да остане върху Северна Корея, докато не се съгласи да прекрати своята програма за оръжия.
Вашингтон е поискал от Комитета по санкциите на Организацията на обединените нации да постанови, че годишният таван от 500 000 барела е превишен и да нареди на всички страни да спрат доставките на горива.

Превод и редакция: Юлиян Марков