Димитър Хаджигеоргиев от Якоруда поиска думата във в. „Струма“, за да се оплаче от институционално безхаберие във връзка с незаконен имот. От началото на годината той изпраща жалби до общината и РДНСК – Благоевград, че до неговата къща на ул. „Хаджи Алиш” №32 е построена масивна триетажна сграда, без да е искано съгласието на съседите. Ето какво разказа той:

„Новата къща започна да се изгражда без строително разрешение. Собственик на имота е бизнесдамата Ива Рашкова, която има автобусна фирма. Тя не е търсила съгласие нито от мене, нито от другия комшия Тодор Марин, които сме нейни съседи. Помолих я да направи поне скосен покрив, за да не ми засенчва, но не го направи. Пуснах една жалба до кмета на община Якоруда Нуредин Кафелов, но отговор така и не получих. Изпратих повторна жалба с копие и до началника на РДНСК – Благоевград и попитах дали да разбирам липсата на отговор, че незаконното строителство на сградата се извършва с мълчаливото съгласие на Общинската администрация.

През април получих писмен отговор от началника на РДНСК – Благоевград инж. Асен Йорданин, в който ми обяснява, че „съгласно Закона за устройство на териториите правомощията по извършване на проверка и последващи действия, като спиране на строителството, забрана ползването и премахването на строежи от ІV, V и VІ категория, какъвто е посоченият, са вменени изцяло на кметовете на общините, а органите на ДНСК нямат правна възможност да предприемат действия”.

Чак след това получих отговор и от кмета на Якоруда, че служители на общината били извършили проверка, съставили са констативен протокол и изпратили заверени копия на Ива Рашкова. За всички последващи действия от страна на общината ще бъда уведомен. Само че от 3 месеца няма никакви действия, а пълно бездействие”, категоричен е Димитър Хаджигеоргиев, който представи писмената си кореспонденция с общината и РДНСК. Той е пенсионер по болест, но иначе се занимава с обществена дейност, лидер е на местната структура на ДСБ и зам. председател на ОИК – Якоруда.

Записа БЕТИНА АПОСТОЛОВА