Вашингтон. САЩ признават, че евентуалните стъпки при покупка на ракетите С-400 вредят и на американските интереси, коментира TACC.
Съединените щати са готови да обсъдят с Турция възможността за компенсиране на последиците в случай, че Анкара откаже да изпълни задълженията си по договора за снабдяване ot Русия със зенитни ракетни системи С-400. Това съобщи в сряда представител на американската администрация от висок ранг на кореспондента на ТАСС, като коментира публикуването на информационната агенция Bloomberg за това, че Вашингтон, обмисля три пакета за санкции срещу Турция в случай, че Анкара закупи система за въздушна отбрана С-400.
"Планираните доставки на руските ракети С-400 от Анкара ще имат тежки последици за отношенията на САЩ с Турция. Съединените щати са готови да избегнат такива стъпки. Но това изисква готовността на Турция да участва в съдържателен диалог по отношение на отказа от поръчките от С-400 и минимизиране на последствията, в които може да се превърне такъв отказ ”, заяви представителят на американската администрация.
Според тази информация Вашингтон полага големи усилия, за да предупреди Турция, че придобиването на руската система С-400 е неприемливо и може да доведе до прилагането срещу Анкара на Съединените щати през 2017 г. на закона CAATSA ("За противодействие на противниците на Америка чрез санкции" "). "През януари 2019 г. Съединените щати направиха на Турция най-изгодната оферта за доставката на зенитни ракетни системи "Пейтриът", които са жизнеспособна алтернатива на С-400", заяви представителят на администрацията.
Според същия представител обаче твърди, че системата S-400 има за цел, наред с другото, да събира разузнавателна информация в интерес на Русия. "Ако Турция придобие С-400, тогава нейното продължаващо участие в програмата за създаване на изтребители-бомбардировачи от пето поколение F-35 няма да бъде възможно. С-400 е руска платформа за събиране на разузнавателни данни, която застрашава сигурността на нашите самолети и пилоти," вярва представителят на американската администрация.
Освен това също така се признава, че предприетите от Вашингтон стъпки в отговор на придобиването на Турция от С-400 също ще засегнат интересите на САЩ. "Стъпките, които ще трябва да направим, ако Турция получи С-400, ще бъдат болезнени и скъпи за Съединените щати, но не можем да застрашим живота на нашите граждани", заяви представител на правителството на САЩ.

Превод и редакция: Юлиян Марков