Вашингтон. Изпълняващият длъжността министър на отбраната Патрик Шанахан внезапно оттегли кандидатурата за Министър на отбраната облак от обвинения, свързани с домашното насилие в неговото семейство, оставяйки сенаторите ядосани и Министерството на отбраната бе ръководител в момент на нарастващо напрежение с Иран, пише американския вестник The Hill.
Оставката на Шанахан дойде часове, след като публикуваните информации разкриха нови подробности за физическите разправии с бившата му съпруга преди почти десет години и отново повдига въпроси за това, колко дълго Пентагонът ще остане без потвърден ръководител по време на напрежението с Иран.
Съобщението остави сенаторите ядосани, че са били оставени в тъмнината за много от детайлите от миналото на Шанахан, въпреки че вече е преминал през процес на потвърждение, като заместник-министър на отбраната.
"След като бях потвърден за заместник-секретар преди по-малко от две години, е жалко, че болезнена и дълбоко лична семейна ситуация от миналото се изсипва и представя по непълен и следователно заблуждаващ начин в хода на този процес" казах. "Аз бих приветствал възможността да бъда министър на отбраната, но не за сметка на това, да бъда добър баща."
Шанахан също така каза, че подава оставката си като заместник-министър на отбраната, който заема от юли 2017 г.
Белият дом за първи път обяви през май, че Тръмп възнамерява да назначи Шанахан за министър на отбраната. Но номинацията му никога не беше изпратена официално в Сената.
Тъй като номинацията се бавеше, без да бъде официализирана, започнаха спекулации по въпроса дали Тръмп не съжалява за Шанахан.
Междувременно във вашингтонските кръгове започнаха да се разпространяват слухове, че разследването на ФБР за миналото на Шанахан е било задържано заради нещо, свързано с развода му.
Вътрешните въпроси излязоха на открито във вторник, първо с публикация в USA Today сутринта, а след това и в The Washington Post, публикуванa веднага след туитовете на Тръмп.
Според Шанахан и неговата съпруга Кимбърли Джординсън са се спречкали късно през нощта през август 2010 г., като се е стигнало до физическа битка. Съобщава се, че Джординсън е казала на полицията, че Шанахан я е ударила в стомаха, а той е казал на полицията, че тя е агресор и го е ударила “10 или 20 пъти”.
Тя е арестувана по подозрение в домашно насилие, но по-късно прокурорите оттеглят обвиненията, като се позовават на липса на доказателства.
"Вашингтон пост" също така разказа за инцидент през 2011 г., в който синът на Шанахан и Джординсън удря майка си с бейзболна бухалка, оставяйки я в безсъзнание в кръв.
След инцидента Шанахан заминал за Флорида, където живеела Джординсън и синът им, бързайки да защити сина си. Това включва и написването на бележка на брат на Джордсън, твърдейки, че синът му е действал при самозащита.
От друга страна граждански организации се притесняват за етичната страна на назначението на на поста изпълняващ длъжността министър на отбраната на Марк Еспър, във връзка с работата му за един от най-големите контрактори на Пентагона „Райтиън“.

Превод и редакция: Юлиян Марков