Намаляват таксата за ползване на Регионално депо – Разлог с близо 10 лева за тон депониран отпадък. Досега тя бе в размер на 36,50 лв. на тон, а се предвижда да стане 27.80 лв. на тон. Новата цена ще облекчи плащанията на общините, но няма да доведе до намаляване на данък смет за хората. Причината е, че според разпоредбите на ЗУО горепосочената такса може да се изразходва единствено за издръжка на депото, а направената нова калкулация сочи, че то може да покрие разходите си и на по-ниска цена. 

Новата такса ще се регламентира в чл. 18, т. 4 на   Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги и предстои гласуването й от местния парламент.

„Намаляването на таксата е обосновано от доста по- големия обем на приети отпадъци на регионалното депо и формирането на по-големи парични потоци. Предварителните разчети сочеха, че таксата за депониране на отпадъците от 36.50 лева, която действа към момента е достатъчна да покрие разходите. В тях се  включват разходите за гориво, за ремонт на машини и съоръжения, заплати, опесъчаване при зимни условия, направата на временни пътища вътре в клетката, филтри за пречиствателното съоръжение, пробите, които ежемесечно се взимат, геодезически замервания и т.н. Оказа се, че плануваният обем на отпадъка от  9800 тона на година се превиши много сериозно, като само първата година сме приели близо 20 тона отпадъци, втората година количеството пак е същото. С тази техника и тези хора имаме възможност да обработваме по-голям обем отпадък, което дава възможност да намалим таксата, защото  се акумулират средствата, които са достатъчни да обгрижат предприятието”, каза кметът Красимир Герчев и допълни, че до момента се постига много висок коефициент на оплътняване на клетките, който е сред най-високите в страната. Градоначалникът уточни още, че ще се спестят много средства от изграждането на нова клетка, тъй като то може да се отложи напред във времето. 

Намалената такса няма до повлияе върху данъците на хората от община Разлог и те ще запазят досегашните си стойности. С нея ще се облекчат средствата на общините. Целта е спестените пари да се насочат към други дейности по управлението на отпадъците – като закупуване на съдове за разделно събиране, провеждане политики по отношение на разделното събиране на отпадъците и т.н.

Градоначалникът каза, че има заделени средства, с които предстои да бъде закупен булдозер за нуждите на депото и сепарираща система.

Красимир Герчев поясни още, че е крайно належащо общините да започнат активно да работят в посока разделно събиране на отпадъците, тъй като се предвижда увеличение на таксата. 

„Притеснително е това, че предстои таксата по чл. 64 да се вдигне и да стане почти 100 лева. Това  е почти двойно увеличение от досегашната. Тогава всички общини ще бъдем изправени пред предизвикателството дали ще можем да се справим и дали ще се наложи оптимизиране. Цялостната идея е общините да започнат да работят активно за въвеждане на разделно събиране, така че отпадъците, които отиват в клетките, да бъдат предварително отделени до максимум, защото всеки тон, който се депонира в клетката, ще струва 200 лева на тон за данъкоплатеца“, поясни Герчев.

ЯНА ЙОРДАНОВА