Страхотно представяне записа МФК Тича Варна на международния турнир „Купа Черно море 2019“.  На силната надпревара в Несебър взеха участие 110 отбора от 8 страни, сред които личаха имената на Вардар Скопие, Зимбру Кишинев, Реал Ниш, Черноморец Одеса, Атлет Киев, Металург Запорожие, Локомотив София, Ботев Пловдив и др.


 


При набори 2007, 2009 и 2010  МФК Тича Варна завърши на 4-то място, а набор 2008 не успя да преодолее груповата фаза, където срещна много тежки съперници, но спечели своя мач за разпределение на местата с резултат 6:2 срещу Хебър Пазарджик 2, чийто първи отбор игра финал в тази възраст.

При набор 2007 младите възпитаници на Тича, които дебютираха във формат Футбол 11, излязоха от своята група след победа над ФК Хасково, равен срещу Локомотив София и загуби от бъдещия шампион на турнира - македонският гранд Вардар Скопие. На четвъртфинала Тича победи с 1:0 тима на ДФК Звездичка Бургас, който печелеше турнир след турнир и е смятан за един от топ отборите в България за тази възраст. На полуфинала Тича загуби от отбора на Реал Ниш. В малкия финал варненският тим премери сили с шампиона на Молдова - Зимбру Кишинев, и загуби нелепо с 0:1 след гол, паднал минута преди края. Трябва да се отбележи, че от 16-те отбора, участвали в тази възраст, Тича остана единственият български отбор сред класиралите се в топ 5 на турнира.

Набор 2009 излезе първи от групата си като записа 3 победи и 2 равни мача, а на четвъртфинала безпроблемно премина и през своя молдовски противник След това обаче Тича отстъпи на шампиона в турнира за тази възраст - ФК Царско село. В малкия финал варненци се изправиха срещу Локомотив София и за съжаление след равностойно първо полувреме, допуснаха загуба през втората част на мача.

Набор 2010 беше безспорният хит в турнира. Младите "лъвчета" победиха всичките си четирима съперници в груповата фаза, като по този начин заеха еднолично първото място в своята група. На четвъртфинала варненци отстраниха с 4:2 отбора на ПСЖ Турция, който е и официален филиал на парижани в Южната ни съседка. За съжаление, на полуфинала Тича отново загуби от бъдещия шампион в тази възраст, а именно - ФК Черноморец Одеса. И тук малко не достигна на младите таланти за нещо повече в малкия финал и Тича загуби от отбора на ФК Атлетик Несебър битката за третото място.

МФК Тича Варна е школа само на 2 години, но търпи скорострелно развитие. В нея тренират около 250 деца. Основателите и Марти Иванов и Ивайло Станчев изразиха своето голямо задоволство от представянето на своите възпитаници. Ето какво заявиха те:


„Представянето ни в турнира със сигурност надхвърли нашите очаквания, но накрая изпитваме нотка на разочарование, че бяхме толкова близо до призовите места, а за съжаление с три от наборите останахме на 4-то място. Изключително полезен турнир за нас. Премерихме сили със страхотни отбори от много различни страни, което за нас е огромен опит. Децата видяха много различни стилове на игра. Ние вярваме в нашите деца. Радващото е, че малчуганите, с които стартирахме преди 2 години, сега са в основата на успехите ни. Това е показателно за това как от това, с което разполагаме, успяваме да направим конкурентоспособен продукт. Не провеждаме кастинги, нямаме собствена база, тренираме на игрища, които използваме под наем, а се мерим с отбори, които са водещи академии в нашата страна и чужбина, разполагащи с необходимата инфраструктура, а мъжките им отбори са част от професионалните лиги, а някои дори са шампиони на страните си. Това ни показва, че сме на прав път и няма как да не ни  мотивира още повече.

Искаме да благодарим на децата за това, че не спират да вярват в нас, на родителите, че ни подкрепят и винаги са зад нас, каквото и да става, както и на хората и фирмите, които помагат нашите деца да се чувстват като истински отбор откъм екипировка, транспорт и т.н. Без всички да сме обединени в една и съща цел, нещата няма как да се получат. Доведохме четири набора да премерят сили в турнир от такъв тип, а още два пъти по толкова останаха във Варна да тренират с колегите, за да могат за следващия, живот и здраве, да достигнат необходимото ниво и да имат възможност и те да се включат. Отскоро в школата работи и треньор на вратарите, стараем се с каквото можем да подобряваме условията за нормален тренировъчен процес, но наистина е много трудно. Тайната на успеха е въпреки трудностите да не се отказваш, доверието, разбирателстовто помежду ни и добрата екипна работа са ключови за нашето положително развитие. В отбора цари хармония и приятна атмосфера". 

"Благодарности и на г-н Стефан Дамянов за поканата и препоръката. Получихме много оферти и покани за турнири в чужбина от представители на останалите клубове, което за нас е огромно признание за нашата работа".

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html