Боровинките са вкусни и питателни. Те също така биха могли да намалят риска от сърдечни заболявания, което е бонус. Поради тази причина Съветът на Съединените щати “Highbush Blueberry” помогна за финансирането на проучване за изследване на потенциалните ползи от боровинките за здравето на сърцето. Изследователи от Университета в Обединеното кралство обединили усилия с учени от Харвардския университет към Кеймбридж. По-специално, те искали да разберат дали редовната консумация на боровинки може да промени профила на хора с метаболитен синдром, пише на сайта medicalnewstoday.com.

Доказано: Това са най-полезните плодове

Метаболитният синдром обхваща група от състояния, които включват високо кръвно налягане, излишни телесни мазнини около талията, високи нива на кръвната захар и ненормални нива на холестерол и триглицериди. Заедно тези фактори увеличават риска от сърдечносъдови заболявания и диабет тип 2. Понастоящем метаболитният синдром засяга повече от една трета от възрастните хора в САЩ, като някои експерти го наричат глобална епидемия.

Боровинки и антоцианини

“Предишни проучвания показват, че хората, които редовно ядат боровинки, имат намален риск от развитие на диабет тип 2 и сърдечносъдови заболявания”, казва водещият изследовател проф. Касиди. - “Това може да се дължи на факта, че боровинките са с високо съдържание на естествени съединения, наречени антоцианини”. 

Те са водоразтворими пигменти, които могат да изглеждат червени, черни, сини или пурпурни. Тези флавоноиди се намират в стъблата, листата, цветята, корените и плодовете на много растения.

Предишни проучвания разкрили връзка между повишената консумация на антоцианин и намаления риск от смъртни случаи. Други изследвания са свързвани с тези химикали и намаления риск от сърдечносъдови заболявания. Досега обаче голяма част от изследванията са проведени за относително кратък период от време. В действителност, някои проучвания разглеждат консумацията само на една порция боровинки. Също така, не са провеждани рандомизирани контролирани проучвания за потенциала на боровинките в защитата срещу заболяване сред хора с по-висок риск от развитие на диабет тип 2 и сърдечносъдови болести. 

Проф. Касиди казва: “Искахме да разберем дали консумацията на боровинки може да помогне на хора, които вече са били идентифицирани като рискови да развият такива заболявания”.

Как да разпознаем недостига на калций?

Тестване на боровинки на прах

За да изследва, екипът събрал 115 участници на възраст 50-75 години, всеки от които с наднормено тегло или със затлъстяване, както и с метаболитен синдром. Проучването е продължило 6 месеца, което го прави най-дългото по рода си. Важно е, че учените са използвали “диетично постижими нива” от боровинки, вместо да очакват участниците да консумират неустойчиво и нереалистично количество от плода всеки ден. 

Те разделили участниците на три групи. Едната група консумирали замразени сушени боровинки, еквивалентни на 1 чаша (150 грама) пресни плодове на ден. Друга група консумирала замразени сушени боровинки, еквивалентни на половин чаша (75 грама) пресни плодове на ден. Последната група действала като контролна. Те са получили продукт, който приличал на прах от боровинки, но съдържал предимно декстроза, малтодекстрин и фруктоза. В началото и в края на проучването изследователите оценили биомаркерите за инсулинова резистентност, липиден статус и съдова функция на участниците.

“Ние открихме, че 1 чаша боровинки на ден води до трайни подобрения в съдовата функция и артериалната ригидност, което е достатъчно за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания между 12 и 15%”, съобщава д-р Къртис, съавтор на проучването. Интересното е, че учените са установили ползите в групата, която консумира 1 чаша боровинки на ден - не при тези, които приемали по половин чаша. 

“Може да са необходими по-високи дневни количества за здравето на сърцето при затлъстели хора от рискови групи, в сравнение с общото население”, смята д-р Къртис.

Заслужава да се отбележи също, че приемът на боровинки не е променил другите параметри, измерени от учените. 

Диетолози препоръчват ежедневната консумация на този зеленчук

Обясняване на ползите от боровинките

Учените смятат, че сърдечносъдовите ползи, които са видели, се дължат главно на присъствието на антоцианини в боровинките. В долната част на червата тялото метаболизира антоцианините, за да произвежда редица химикали. Някои от тези химикали осигуряват прехраната на обитаващите бактерии в червата и “вероятно играят ключова полезна метаболитна роля”, казват авторите на изследването. Те предлагат някои примери. 

Някои изследователи са показали, че спринцовата киселина, която е химикал, който метаболизмът на антоцианин произвежда, е от полза за съдовите ендотелни клетки. Аналогично, учените са открили, че ваниловата киселина, друг продукт на разграждане, намалява хипертонията при лабораторни мишки. Д-р Къртис заключава, че “простото и постижимо послание е да се консумира по 1 чаша боровинки дневно, за да се подобри състоянието на сърдечносъдовата система”.

На този етап си заслужава да се отбележи, че други храни също съдържат антоцианин, включително черен касис, черни и червени малини, къпини, червено зеле, сливи, репички, моркови и лилав картоф. Въпреки че този проект е първото дългосрочно, плацебо-контролирано проучване, в което се разглежда ефектът от боровинките, важно е да се разбере, че само 115 участници са завършили това проучване и едва 37 от тях са останали в групата, като са консумирали по 1 чаша боровинки на ден. 

Боровинките вероятно ще бъдат здравословно допълнение към всяка диета, както и повечето други плодове и зеленчуци. Учените обаче ще трябва да проведат по-големи проучвания, за да потвърдят клиничните ползи от боровинките. 

Борис АЛЕКСАНДРОВ

Харесайте zdrave.to и във Фейсбук, където ще намерите още много полезни и интересни четива за всеки!