Хърватия е много, много отворена за любителите на нудистки плажни почивки. Има доста плажове, острови, заливи, в които можете да се разголите и да не се притеснявате от възмутени погледи или гневни викове. 

1. Коверсада

Коверсада е нудистки къмпинг и парк с плажове на полуостров Истрия, организиран тук през 1961 година. Тук има, макар и доста остаряла, но все пак съществува инфраструктура. Туристите са привличани от чистотата, отличната атмосфера, големия брой спортни и развлекателни дейности за отдъхващите тук.

В момента Коверсада е едно от най-известните нудистки плажове в Адриатическо море. 5 км брегова линия с различни плажове: пясъчни и каменисти, привлича много хора с еднаква нагласа, които предпочитат свобода от условности и облекло. Има и специални плажове за цялото семейство.


2. Паклински плаж

Намира се в района на Сплит-Далмация. От другата страна на известния плаж Златни Рат ще откриете друг плаж, избран от нудисти. Тук има и плажуващи по бански - това не е строго натуристко място. Съотношението на едните и другите зависи от сезона, както и от специфичната националност и преобладаващите традиционни възгледи на хората, които идват тук за почивка по едно или друго време.

3. Йеролим

Йеролим FKK е малък остров и едноименния плаж, който е част от Паклинския архипелаг, разположен точно срещу Хвар, откъдето можете да стигнете до там. А това е много популярен нудистки остров, посещаван и от много представители на хомосексуалистите. Инфраструктурата тук е добре развита. Има барове по плажовете, т.е. това място за натуристите тук не е диво, а доста цивилизовано.

През последните години има много традиционни летовници, които предпочитат бански костюми. Разбира се, това не е забранено, тъй като островът не е строго нудистки, а по желание, и плажуващите могат да избират. 


4. Валалта

Това място се намира на около 7 км северно от Ровин. Нудизмът тук има традиция повече от 40 години. Натуристичната агломерация на Валанта има 5 км плажове с разнообразни повърхности и пейзажи. Тук можете да намерите каменисти плажове, пясък, борови дървета и скали, които са украсени в различни отенъци. Има и много добър хотел, адаптиран към нуждите на натуристите.

Има и негативни тенденции. През последните години част от територията е трансформирана и определена за  традиционните къпещи се. Обичан от много любим ресторант, например. Някои бивши постоянни посетители са възмутени и твърдят, че поради всичко това Валалта губи не само 25% от най-добрата територия, но и е престанал да бъде (ако беше, разбира се) най-доброто място за натуристите. 

5. Локрум

Локрум е малък остров, буквално на 600 метра от  Дубровник. Но Дубровник е най-популярната туристическа дестинация в Хърватия. Нудисткият плаж се намира на югоизточния край на остров Локрум. Тук можете да стигнете от Дубровник за 10-20 минути с водно такси.

Да стигнете до нудисткия плаж на Локрум никак не е лесно. Брегът е скалист, няма специална инфраструктура освен душове, а стълбите водят от плоски скални плочи към водата. Но няма да видите семейства с деца тук по същата причина.
Островът е много красив, а гледката към континента е привлекателна. Водата е чиста, въздухът е изпълнен с лечебен боров аромат.

На входа на плажа ще видите табела с надпис FKK Strand, което означава, че плажът е нудистки и е под патронажа на нудистката общност. Съотношението на хората от двата пола е приемливо, нетрадиционните двойки предпочитат южния край на плажа. Някои посетители се оплакват, че не-нудистите идват да ги гледат, тъй като на входа няма контрол.