От ГЕРБ се съгласиха за отворено финансиране на политическите партии, защото и те са съгласни, че с един лев субсидия няма как партиите да финансират дейността си и кампаниите си. Това каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ след среща с парламентарната група на ГЕРБ в парламента. 

Вчера ДПС са внесли предложенията си за промени в субсидирането на политическите партии, а от ГЕРБ са ги поканили на среща, която се е провела тази сутрин в Народното събрание. В срещата с ГЕРБ участва и народният представител Делян Пеевски. 

"Ние предложихме американския модел на отворено финансиране на партиите с нула лева субсидия", обясни Карадайъ. 

Той информира, че втората тема от тяхното предложение е да се създаде фонд за изграждане и освобождаване от такси в общинските и държавни детски градини. По думите му третото предложение е да се освободят от ДДС книгите и учебниците.

Председателят на Бюджетна комисия Менда Стоянова посочи, че за да се даде възможност на партиите да поддържат своите структури, ГЕРБ ще направи предложение общините и държавата да предоставят офиси на партиите безвъзмездно.

"Ако говорим за американския модел, трябва да се направят промени, които да дадат възможност физически и юридически лица да даряват на партиите при пълна прозрачност, попълване на декларации за произход, качване на въпросните декларации в Сметната палата и всичко останало, което тя прави като одит на разходите на политическите партии “, допълни още Стоянова.