Бизнесменът Ивайло Пашов, който бе арестуван с кмета на Костенец Радостин Радев е спечелил обществени поръчки за над 3 милиона лева. Това показват справки за фирмите, които управлява Пашов. Припомняме, че спецпрокуратурата щракна белезниците на двамата именно за подкуп на общински съветници, които е трябвало да гласуват "правилно", за да може фирмата на Пашов да спечели поредната сладка поръчка с европари. 

Според версията на общинаря подал сигнала, подкупът бил предложен, за да може Общинския съвет да упълномощи Радосвет Радев да получава пари по договор на общината с Държавен фонд „Земеделие”. Както съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев сумата от 30 хиляди лева била гарантирана от бизнесмена със запис на заповед. Целта била фирмата на Пашов да вземе поредната сладка обществена поръчка за 1,1 млн. лева, за да ремонтира училището "Св. Св. Кирил и Методий" в града. 

Миналата година е проведена обществена поръчка за избор на строителна фирма, която трябва да обнови двора и спортните игрища, да го озелени, да направи алеи и да ремонтира отоплителната инсталация. Кандидатстват 5 фирми, но три са отстранени по различни причини. Победител стана “Бул Кан Проект” ЕООД на Ивайло Пашов, съобщава "трафикнюз". За да може фирмата да започне работа обаче, от ДФЗ трябва да превеждат пари. Затова през април т.г. кметът Радостин Радев започнал да уговаря колегите си от Общинския съвет да му гласуват мандат да ги получава като възложител. Именно тогава била отправено и "неприличното предложение" към съветника Георги Донков, според твърденията му.

Самият Ивайло Пашов, който също е в ареста в момента, е добре познато име в строителния бранш. През 2018 г. фирмата му “Бул Кан Проект” печели обществени поръчки за 3,2 млн. лв. През май подписва договор за ремонт на читалището в Чирпан за 300 хил. лв. През октомври печели поръчка за над 1,3 млн. лв. за ремонт на детска градина в Любимец, следващия месец е договорът за училището в Костенец за 1,1 млн. лв.

По-рано друга строителна фирма на Пашов - “Сим Адвайс”, печели през 2013 г. търг за близо 180 000 лв. да ремонтира стара сграда в пернишкото село Ковачевци, в която да се настаняват бежанци.