Вероятно административният капацитет, с който разполагат в Държавен фонд "Земеделие", не е голям, за да се стига до такива злоупотреби. Това заяви пред Нова телевизия председателят на СДС и бивш министър на земеделието Румен Христов по повод скандала с къщите за гости. "Очевидно е, че виновни са не само тези, които са се възползвали от средствата, а и тези, които са им позволили да се възползват," добави той.

"Ако бъдат установени нарушенията за т.нар. Къщи за гости, нямайте съмнения, че тези, които са злоупотребили, ще върнат средствата. Лошото е, че беше опорочена една добра програма - която всъщност започна като Програма за развитие на селските райони и смисълът й е да се задържат хората в малките населени места и особено малките семейства. Само че тези "от високите нива" използват програмата за лични нужди, което е лошо за репутацията на България и може да доведе до спиране на средства", заяви СДС Румен Христов.

"Гледах една справка от Благоевградско – там нямаше простосмъртни – кметове, общински съветници строили на децата си. Казват: "Всичко е законно, всичко е наред", заяви на свой ред Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

"То се стига до такива парадокси, че хората си казват - по-добре да няма такива програми. Имам големи съмнения не толкова в самата идея за програмата, колкото за добавената стойност, който този модел с къщите е създал. Според мен никой не прави реална оценка, а това, което се прави - има една форма, намирате си консултанти, които имат свои хора в комисията, които гарантират, че ще мине - и това е играта", коментира Безлов.

"Трябва да има истинска, нормална структура, която да проверява за конфликт на интереси. Голямата драма е, че идва нов програмен период и тези, които са взели къщите за гости, искат още средства и ги е страх, че този скандал ще им развали плановете, каза още Тихомир Безлов.