Петият демократично избран президент на Република България Румен Радев днес чества 56-ият си рожден ден. Той е роден на 18 юни 1963 г. в Димитровград в семейството на Станка и Георги Радеви – счетоводителка и електроинженер. Родителите му са от село Славяново, Харманлийско, където Радев прекарва детството си.

И тази година той няма да отбелязва празника си с големи празненства, а по традиция ще го прекара в тесен семеен кръг със съпругата си Десислава Радева и трите им деца. Обикновено на този ден държавния глава получава нетрадиционни подаръци от съпругата си – като например преди 2 години, когато Десислава го изненада със спускане с лодка по бързеите на Струма. Със сигурност и тази година близките му са подготвили нестандартна емоция в забързаното ежедневие, пише Дир.бг.

Кой е Румен Радев?

Завършва със златен медал Математическата гимназия в Хасково. Дипломира се като първенец на випуска във военновъздушното училище в Долна Митрополия.

През 1992 г. завършва ескадрилен офицерски курс “Максуел”, САЩ, а от 1994 до 1996 г. е слушател в командно-щабния профил на Военната академия “Г. С. Раковски”. Дипломира се като първенец на випуска.

През 2000 г. става доктор на военните науки в областта на усъвършенстването на тактическата подготовка на летателния състав и симулиране на въздушния бой.

През 2003 г. завършва с отличен успех Военновъздушния колеж “Максуел” в САЩ със степен магистър по “Стратегически проучвания”. Името му е изписано в Алеята на славата на престижното учебно заведение.

Има над 1400 летателни часа в кариерата си като пилот-изтребител. Демо-пилот на МиГ-29. Достига до чин генерал-майор, а в периода 2014-2016 г. е командир на Военновъздушните сили на Република България.

През ноември 2016 г. е избран за Президент на Република България с пряк вот и близо 60% от гласовете.

Владее английски, немски и руски език.

Одобряван или не, едва ли някой може да отрече, че Румен Радев е президент с характер. Той често критикува управляващите за безконтролно управление и корупция, като налага и вето върху различни закони. Все още събира очите на пилотите не само с това, което може във въздуха – например опасните фигури “Камбана” и “Кобра”, но и с коремно превъртане, като по устав. Според него, след десетилетия на пренебрежение, българската армия трябва да заеме своето достойно място в обществото и системата на държавността.

Като президент Румен Радев се е срещал с редица държавни ръководители като Ангела Меркел, Александър Вучич, Виктор Орбан, Еманюел Макрон, Клаус Йоханис, Георге Иванов, Себастиан Курц, Бенямин Нетаняху, Владимир Путин, Абдел Фатах ас Сиси, Мерсело Реберо де Соуза, крал Абдула, Рам Натх, и други. Заедно със съпругата си той бе приет и от Кралица Елизабет. В България пък Румен Радев посрещна папата пред президентството на “Дондуков” 2.

Държавният глава продължи и традиционни инициативи, като Българската Коледа, абитуриентския бал за деца в неравностойно положение и др.