Очевидна е огромната полза от шипковите плодчета. Но, както повечето растения, плодовете могат да донесат както полза, така и съществено да навредят при нерационална употреба. По принцип този храст е получил огромно признание както в традиционната, така и в народната медицина, тъй като е същински склад на витамини и минерали. 

Много лекарствени препарати са на основата на шипката. Шипковите плодове са нискокалорични - 50 ккал в 100 г пресни плодчета, в изсушените обаче е много повече - около 300 ккал. 

Ако искате да получавате витамини от плодовете, по-добре ги приемайте сурови. Често обаче те се използват за чай, за лечебни настойки и отвари. 

Зрелите шипки съдържат захар, хранителни влакна, важни органични съединения. Този продукт съдържа особено много витамините В, К, Е, РР и аскорбинова киселина. Шипката съдържа и един специфичен компонент - розово масло, тъй като шипковият храст също е розов, само дето е диворастящ. 

По съдържание на аскорбинова киселина шипките надминават дори цитрусовите плодове и черната боровинка. Редовната употреба на шипкови плодчета позволява да се избавите от натрупани в тялото шлаки и токсини.