Собствениците на големи апартаменти или частни домове със сигурност са се сблъсквали с „тъмните зони“ в покритието на своята Wi-Fi-мрежа. В края на краищата, не всеки рутер може да покрие големи площи и да осигури качествена връзка за всички устройства

В такива случаи се купуват допълнителни точки за достъп, които не всеки самостоятелно може да свърже към съществуващата мрежа и това не е гаранция, че всичко ще протече гладко. Но с появата на Wi-Fi Mesh-системите, този въпрос се превърна в доста по-лесно решение. С настоящото си ревю днес ще насочим вниманието Ви именно към едно такова устройство на компанията TP-Link — Deco M5.

Технически характеристики:
  • Тип: Wi-Fi рутер + Повторител;
  • Стандарт: 802.11 ac/b/g/n/a;
  • Максимална скорост на връзката в Mbps: до 1267;
  • Интерфейс за връзка (LAN порт): да;
  • Вход (WAN порт): да;
  • Защитна стена (Firewall): да;
  • DHCP-сървър: да;
  • Тип антена (вътрешна/външна): вградени;
  • Брой антени: 4;
  • Поддръжка на MU-MIMO/MIMO: MU-MIMO;
  • Размери в мм : 120 x 38;
  • Режим на моста: да;
  • Друго: Mesh Wi-Fi система.

Съдържание на комплекта и първи впечатления от TP-Link Deco M5

В нашия случай, комплектът се състои от три устройства Deco M5. С тях в кутията има съответно три малки захранвания, един Ethernet-кабел и документация. За начало на тяхната работа, това е достатъчно, ако устройствата се свързват един с друг чрез безжична мрежа, но ако потребителя иска да свърже всички джаджи жично, то ще трябва да се купят още няколко Ethernet-кабела.

За тези, които не се нуждаят от три точки (например, ако в апартамента има само един „ъгъл“, където не достига мрежа, но все пак е наложително там да има връзка), то има и комплект от две устройства. Или може те да бъдат купени в последствие, когато са необходими повече от три точки.

С оглед на това, че устройството се настройва с помощта на фирмено приложение за смартфон с доста лесна постъпкова инструкция, може да се каже, че не са нужни никакви специални умения за да започнете да ги използвате. За по-напредналите потребители, процесът ще изглежда дори прекалено лесен.

Дизайн и удобство на използване

TP-Link Deco M5 изглежда много просто — бяла кръгла пластмасова кутийка, чийто радиус е сравним с този на обикновени чашки за кафе. Начинът на инсталация е само един: устройството може да се поставя само на равна повърхност. Стойка за вертикална инсталация няма, както и възможност за закрепване на стена. За това, размерите на корпуса са съвсем малки (120×38 мм), така че тези „чинии“ няма да заемат много място.

За разлика от повечето рутери, върху корпуса няма изобилие от индикатори за активността, а само един диод в центъра на горната част на панела. Той може да сменя цвета си в зависимост от състоянието. По време на обичайната си работа, той просто ще свети постоянно в зелен цвят. Но по време на настройка или в случай на възникване на някакви проблеми, тази ситуация ще се промени.

Също така, външният вид на TP-Link Deco позволява да не го криете в потайни кътчета, жертвайки качеството на сигнала. Малките модули не привличат към себе си много внимание, дори и да присъстват на видни места. Но ако все пак трябва да се скрият, проблеми с това не би трябвало да има.

Антените са вградени в корпуса, а портове за свързване на външни не са предвидени. Тук са налични само два LAN/WAN-порта и конектор за захранване. По този начин, свързването към мрежата на принтер или друго устройство няма да е възможно, както и добавянето на няколко компютъра с помощта на кабели. Разбира се, едва ли в повечето домове това е доста търсена опция, но за взискателните потребители, наборът от достъпни функции може да се окаже недостатъчен.

Функционалност

Като цяло, комплектът на Deco M5 — това са три маршрутизатора. Те могат да функционират един без друг, но идеята на Mesh-системите е малко по-различна. Работейки заедно, тези устройства създават по-голяма по размер мрежа, за обхващането на колкото се може по-голяма територия. При това, тяхната работа трябва да бъде незабележима за потребителя. Тази система самостоятелно анализира местоположението на клиента и нивото на сигнала в зависимост от близостта му до някоя от точките в мрежата, така че сама го ориентира към най-добрата от наличните.

Естествено, потребителят дори не знае за тези процеси. Свързаността е безкабелна и не оказва влияние върху връзката по време на работата Ви в интернет. С други думи, ако някой непрекъснато се движи в зоната на покритие на мрежата и например гледа поточно видео, при превключване между рутерите, потребителят не би следвало да забелязва това и буферирането не трябва да прекъсва.

Самите рутери работят по стандарта 802.11 ac и поддържат диапазоните от 2,4 и 5 Ghz, а в една мрежа могат да работят до десет точки Deco M5 едновременно. В идеални условия при диапазона от 2,4 Ghz, потребителя ще получи скорости до 400 Mbps, а в 5 Ghz – 867 Mbps. Това се гарантира от четирите вградени в корпуса антени. В сайта се казва, че комплектът трябва да покрие до 510 квадратни метра и предоставя възможност за свързване към мрежата на десетки устройства. Кабелната връзка е представена от два гигабитови порта.

Възможност за управление на мрежата съществува само от смартфона и липсва какъвто и да е уеб-интерфейс за достъп чрез Вашия браузър. Функционалността и съответно достъпните настройки са по-малко, отколкото при обикновените рутери. Потребителя в случая притежава вграден антивирус, профили за родителски контрол, списък на достъпните клиенти с възможност за тяхното управление (анализ на текущата скорост за трансфер на данните, задаване на приоритет, заключване) и базови настройки на връзката.

TP-Link Deco M5 може да работи както в режим на рутер, така и в режим на точка за достъп. Производителят също съветва (и оригиналната инструкция така показва) да свържете устройството към вече съществуващ модем.

Работа

Свързването се извършва изключително просто. За начало, трябва да инсталирате приложението на смартфона (традиционно се поддържа минимум iOS 8.0 и Android с не по-ниска версия от 4.3), след което се свързва с кабел един от рутерите Deco и се включва. С помощта на Bluetooth, приложението за смартфон намира модема и с няколко прости подсказки се случва настройката на мрежата. Всеки следващ рутер се свързва точно по същия начин. При това, всеки Deco присвоява таг с мястото, където се намира, след което може да се види статуса му в мрежата.

При първия път, цялата процедура с трите устройства ни отне не повече от 15 минути, имайки предвид разопаковането и инсталацията им в целия апартамент. Приблизително същото време е необходимо и за обхващането на един офис. Веднъж, третата точка не успя веднага да се свърже с мрежата, но нейното рестартиране всъщност реши проблема.

Нататък, при поява на нов клиент в локалната мрежа, на смартфона ще се появи известие за него. И тук важно е да се отбележи, че не е от значение къде се намира смартфона в момента. По този начин, дори и дистанционно можете да правите допълнителни настройки и да имате достъп, например до родителския контрол. Deco още поддържа работа с услугите IFTTT и Amazon Alexa.

C помощта на първия може нещо да се автоматизира (например, автоматично да дадете приоритет на определени потребители или без допълнителни действия да смените режимите на работа), а чрез Alexa може да управлявате устройството с помощта на гласови команди. Но аз много се съмнявам, че това ще бъде любима функция, защото българските потребители на тези услуги още са твърде малко и извършването на настройки по локалната мрежа се налага рядко.

Въпреки посочената от производителя скорост, действителното прехвърляне на данни е значително по-бавно. За сравнение, нашият Wi-Fi в офиса предоставя около 200 Mbps за сваляне и 180 Mbps за качване. Към този момент, Deco показа по-малко — 80/90. В дома, където от провайдера може да получите 100/100 Mbps, Deco ще предостави 80/70. Това се обяснява с факта, че точките за достъп поддържат връзка помежду си с помощта на Wi-Fi, а това от своя страна влияе на скоростта на връзката.
Ако в помещенията е инсталирана жична мрежа и има възможност за свързването на всички точки Deco чрез проводници, то това трябва значително да подобри скоростните показатели

Но може би това, за съжаление, се среща далеч не навсякъде. Описаният по-горе сценарии може да укаже влияние при изтегляне на обемни файлове. Но за работа в интернет или за гледане на поточно видео от компютър към телевизор, тези скорости ще са напълно достатъчни.

Но и тук има нюанси. У Дома, разположих точките за достъп в условен триъгълник, където единия е при входа, а другите два покриваха стаята. При тези условия, скоростта на връзката не се променяше значително, но когато сте по-близо до основното устройство, което всъщност предава интернета към следващите, скоростта на връзката е по-висока.

Предаването вътре в мрежата е значително по-бързо, както през Wi-Fi, така и при Ethernet връзка. На следващите графики е добре видима разликата в предаването на данните при отдалеченост на точките. Следва да се има предвид, че тези тестове са извършени в офис среда, където има много шум от други мрежи. Напълно вероятно е, в условия на частен дом, резултатите от тестовете да бъдат по-високи.

Във всеки случай, скоростта трябва да се проверява на място, защото има доста променливи, които се отразяват върху работата на мрежата и нейната стабилност.

В кои случаи си струва покупката на mesh-система

Докато mesh-мрежите все още не са получили достатъчно разпространение, сред хората витаят много предразсъдъци относно тях. Най-разпространеният мит твърди, че към тях трябва да се прибягва само при огромни многостайни апартаменти и големи селски къщи. В действителност това не е вярно. Все пак, поставянето на две-три разделящи интернета устройства на едно ще бъде твърде разточително, но вече в обикновен двустаен апартамент, това има смисъл.

Устройствата TP-Link Deco бихме ги препоръчали на тези, които имат поне две стаи, много свързани към интернет устройства, а площта на апартамента е например 60 квадратни метра. В такива условия, комплектът от два модула е напълно достатъчен, а за тристайни апартаменти вече си струва да се погледне към набор от три устройства. Тук отново има зависимост от оформлението и разположението на устройствата. Ако у дома има робот-прахосмукачка, няколко Smart-TV, по два-три смартфона, лаптопи и таблети, устройства от тип “умен дом”, PlayStation, Apple TV и още някоя изискваща Wi-Fi техника, организирането на мрежата с помощта на Deco няма да бъде излишно.

Разликата с обикновения рутер е добре забележима. На първо място, във всяка точка на апартамента ще има еднакво стабилен сигнал и второ, mesh-системата поддържа лесно свързване, настройки и последващо използване. На напредналите потребители, най-вероятно TP-Link Deco M5 ще им е скучен, но тази система ще се оцени най-добре от хората, които не считат панела за настройки на рутера за интригуваща игра, която да играят едва ли не всеки уикенд. Аз обичам да харча пари за джаджи, които просто работят и повишават качеството ми на живот, а не изискват постоянното ми внимание и поддръжка. TP-Link Deco принадлежи именно към тях.

Обобщение

Покриването на „мъртвите точки“ от безжичната мрежа вече е напълно възможно и е доста лесно да се извърши чрез Wi-Fi Mesh технологията. И както показва практиката, за това изобщо не трябва да сте технически гуру. Най-малкото, по време на тестовете на TP-Link Deco M5, ние нямахме проблеми. За домашни цели, възможностите на тази система ще бъдат достатъчни.

Положителни черти:

  • дизайн;
  • лесни настройки с помощта на смартфон;
  • непрекъсваема връзка.

Отрицателни черти:

  • липса на уеб-базиран интерфейс;
  • производителност в трудни условия.