София. България е една от осемте държави в Европейския съюз, в които през следващите години ще бъдат изградени центрове за свръхбързи изчисления. Суперкомпютърът ще заработи у нас през 2020 г., като общата стойност на проекта е 18 млн. лв. - от тях 12 млн. лв. ще бъдат дадени от българската държава, а 6 млн. лв. – от Европейската комисия. Машината ще може да извършва 4 милиарда операции в секунда и ще бъде разположена в София Тех Парк.
Темата за суперкомпютъра беше обсъдена на среща на премиера Бойко Борисов с еврокомисаря по цифровата икономика Мария Габриел и с ръководителя на Генерална дирекция „Свързаност“ в Еврокомисията Роберто Виола. Министър-председателят заяви, че новата машина ще даде огромна възможност за автомобилните производители, медицината и строителния бранш в България, като ще бъде на разположение на бизнеса и на научните общности в цяла Югоизточна Европа. „Ние даваме на хората, занимаващите се с инвестиции, работно място, което ще работи 24 часа в денонощието. Това дава огромна възможност за автомобилните производители в България, защото всеки един детайл може да бъде тестван с милиони вариации на това, което може да му се случи. Мостовете на магистралите и сградите също ще се тестват как биха реагирали, изобщо целият строителен бранш. Да не говорим и за сферата на медицината – особено за ваксините“, посочи Борисов. Премиерът даде категоричната си подкрепа за този процес още в началната му фаза, когато в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС беше организирана международна конференция за дигиталното бъдеще на Европа през април миналата година. Той приветства решението на ЕК да вложи 840 млн. евро в развитието на тази важна сфера и е категоричен, че България има сериозен потенциал да бъде регионален лидер в областта на суперкомпютрите.
От своя страна, еврокомисарят Мария Габриел посочи, че със суперкомпютъра България прави крачка напред, за да бъде сред лидерите в Европа. Тя обясни, че Европа прави инвестиция от 1 млрд. евро, с които ще си върне лидерството и ще бъде сред първите три супер сили в света. „Темата за суперкомпютрите е пример как по време на Българското председателство се задават темите от дневния ред на ЕС“, заяви Мария Габриел.
Ръководителят на Генерална дирекция „Свързаност“ към ЕК Роберто Виола подчерта, че компютърът, който ще бъде изграден в България, е толкова мощен, колкото този в НАСА. „Това ще бъде най-мощният суперкомпютър – ще бъде сред първите 10 в Европа и сред първите 50 в света“, заяви Виола. Той посочи, че има три основни сфери на приложение – медицина, екология и свързаност.
Цветилена СИМЕОНОВА