Корнелия Нинова: Заради търговия в БСП членове пискаха да напуснат партията

На делегат, който е имал кредит в банка му е казано, какво трябва да прави на конгреса, за да няма проблем с изискуемостта, каза Корнелия Нинова. Тя разкри защо не е подала оставка


Моята оставка можеше да доведе до срив в доверието към партията поне временно, каза тя

Когато подадох оставка пред Пленума на БСП започна търговия в партията, натиск върху членове и някои дори поискаха да напуснат партията. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ червеният лидер Корнелия Нинова. 
Тя разкри, че делегат, който е имал кредит в банка, е викан в офиса на финансовата институция и му е казано, какво трябва да прави на конгреса, за да няма проблем с изискуемостта. Може ли да си представите докъде са стигнали тези хора, попита лидерът на столетницата. 
Тя обаче отказа да посочи имената на бизнесмените, които са искали да повлияят в избора на нов партиен лидер.
„Няма да кажа, защото обещах на делегатите, които ми разказаха случаи, да ги пазя. Изнасяйки имена, ще ги поставя на риск. В тези три седмици започнаха интриги, имаше натиск върху хората, задкулисие. Няма как да гледам безучастно, въпреки че съм казала, че си подам оставката. Няма да позволя да превземат БСП, да я обезличат и да я подчинят“, подчерта Нинова.
Моята грешка е, че не прецених правилно последствията, призна тя.
„Подходих принципно. Исках да отидем на състезание и по-добрият да спечели. Нищо подобно не се случи, защото започна търговията за БСП. Лобита, групи, бизнесмени се събираха, правеха планове, излъчваха кандидати, които да са им удобни. Тръгнаха по структурите, започнаха да демотивират хората, да ги притискат. Това ме притесни. Виждах как всичко, което правихме през последните години изтича, разсипва се“, заяви председателят на опозиционната партия.
„Една седмица след оставката тя бе в ступор. Опозицията в БСП излизаше по всички медии, за да ме громи. Когато тръгнаха и по структурите, този ступор прерасна в гняв. Най-притеснителното е, че членове и цели организации поискаха да напуснат партията. Започнаха да връщат партийни книжки“, добави тя.
„Дадох си сметка, че всичко, което с екипа градихме през последните три години, е пред разпад. Моята оставка можеше да доведе до срив в доверието към БСП поне временно. Нашата партия е излизала винаги от кризи, но ни предстоят местни избори и щяхме да се явим на тях разбити“, призна Нинова.
„Имаше два варианта. Единият беше да подам оставка на инат, след което щеше да последва хаос, разправии, опит да бъде овладяна партията отвътре и щяхме да си имаме една диктатура до край. Вторият беше да си преглътна егото, защото за първи път казвам едно, а правя друго. Не беше лесно решение. Знам сега какво ще ми се излее на главата. Ще приема и тази отговорност, но ще се опитам да минимизирам щетите от тази криза, в която изпаднахме“, сподели тя.
„И до ден днешен плащаме за грешки – за целувката с Местан, за плоския данък, за Тройната коалиция. Всички атаки в предизборната кампания срещу нас бяха за миналото. Няма нито един упрек за този период, в който аз съм председател“, коментира Нинова. 
Според нея партийната субсидия трябва да се намали, но не бива да е 1 лев, защото това означава край на многопартийната система в България и диктатура на ГЕРБ. 
„Ситуацията в парламента е много различна. Няма да се надпреварваме кой пръв е казал за намаляване на ДДС на лекарствата, за книгите. Важно е да постигнем ефект със съгласие, защото това ще доведе до облекчение за най-бедните, на най-онеправданите, на тези 2 млн. българи, които са под прага на бедност“, каза още тя. 
 


В категории: Политика