Държавата ще стимулира работодателите да разкриват работни места за хора с уврежданя. За целта са предвидени повече от 4 милиона лева и половина до края на годината. Новата прогама за заестост на хора с уврежания е одобрена и се очаква следващата седмица да бъде обнародвана в "Държавен вестник", съобщава БНТ.

53-годишният Боян е хладилен техник. Преди няколко години е диагностициран с чернодрбна цироза.

"Предишната работа бях напуснал, защото физическата ми възможност нямаше как да изпълнявам професията си. В интерес на истината дълго време не си търсех работа, бях регистриран в Бюрото по труда", споделя Боян. 

Преди около 2 години от там му предложили работа в специализирано предприятие за хора с увреждания, което се занимава с шивашки услуги. "Съвсем случайно намерих това поприще и колегите ми дават да се развивам", допълва той. 

В предприятието работят още 14 души с увреждания, но имат проблеми с реализирането на продукцията. "В последната година сме на загуба. Ако тенденцията се запази, ще се наложи да се лишим, разбира се, и от хора", казва Диана Гочева - управител на специализирано предприятие за хора с увреждания. 

В подобна ситуация са повечето специализирани предприятия за хора с увреждания. Предвижда се част от продукцията им да се изкупува от фирми, които не са изпълнили квотите за наемане на хора с увреждания и не искат да плащат компенсационна вноска.

Бизнесът твърди,че фирмите не могат да установят дали са изпълнили квотите за хора с увреждания, защото нямали достъп до регистрите на ТЕЛК.