Масов въздушен десант на летище Чешнегирово ще се извърши в тъмната част на денонощието днес. Военната операция е част от учението „SWIFT RESPONSE 2019”. 

Според сценария, в ролята на противостоящи сили, които ще осигуряват отбраната на летището, са военнослужещи от 42-ри механизиран батальон от 2-ра механизирана бригада. База Безмер ще осигури непосредствена авиационна поддръжка и подаване на средствата за противовъздушна отбрана на земята. Полетите ще се ръководят от летище Пловдив, а аварийно-спасителното и логистично осигуряване на операцията ще е от американска страна. 

Учението започна на 13 юни под командването на Сухопътните сили на САЩ в Европа. То се провежда на териториите на България, Хърватия и Румъния до 25 юни тази година като включва приблизително 5600 участници от осем съюзнически държави. Около 1495 от тях са парашутисти. 

SWIFT RESPONSE 2019” ще демонстрира стратегическо използване на въздушно-преносими сили с висока степен на готовност, наричани Global Response Force. 

Военните специалисти обясняват, че така се упражняват и развиват съвместните способности по командване и управление на няколко специални операции едновременно на различни места, а участието в многонационални учения засилва професионалните взаимоотношения и подобрява общата координация със съюзниците и партньорите по време на криза.