В последните няколко години гейм индустрията се преобърна на 180 градуса заради battle royale жанра. Изглежда, че това е можело въобще да не се случи – за добро или лошо. Бивш директор на Epic Games разкрива, че се опитал да спре супер популярната игра Fortnite, преди да напусне компанията през 2012.

Безплатният shooter превзе светa на игрите за отрицателно време. Само през 2018 година има приходи на стойност $2.5 милиарда. Дори се стигна до там компания като Netflix да обяви, че трябва да се бори за вниманието на зрителите повече с Fortnite, отколкото с конкурентните платформи за стрийминг. Това стана в началото на тази година и може да прочетете повече като кликнете тук.

Името на въпросния директор е Rod Fergusson. Той е оглавявал отдела за продукция на компанията. Той е смятал, че трябва да дръпне шалтера на Fornite, която успява да се появи на пазара чак през 2017 година. Разбира се, към този момент тя е била различна – не е имала battle royale режим и е имала много проблеми. Вероятно те са причината да отнеме толкова време.

„Играта, която всички обичат, световната сензация, тя нямаше да съществува, ако бях останал в Epic.”, казва той по време на интервю с Game Informer.

Той е категоричен, че ако работата му там е продължила, той със сигурност е щял да натисне спирачката на проекта.

„Когато беше просто „Save the World” представляваше проект с много предизвикателства. Като директор на продукцията по това време сметнах, че играта нямаше как да стигне до нивото на нещо, по което трябва да продължим да работим.“

Съдбата обаче има нещо друго предвид и той не остава в компанията още дълго. Това позволява разработката на Fortnite да продължи до крайния продукт, който виждаме днес. Малко след като играта получи своя battle royale компонент, тя стана адски популярна. Вече няколко години няма игра, която да успее да вземе лидерското място в жанра, макар и много да опитаха да го направят.

Apex Legends например се готвеше да седне на трона, но приходите на заглавието спадат стремглаво. Със сигурност тепърва предстои да видим още проекти, които да се пробват. Евентуално някой от тях ще поведе състезанието, но със сигурност нещата щяха да са много различни, ако Fortnite въобще не се беше появила.

Има хора, които се надяват нещата да са се развили така както е смятал Fergusson. Истерията по Fortnite на моменти преминава всякакви граници, особено сред подрастващите. Въпреки всичко, не можем да не признаем, че тя направи една революция в гейминга.

Ако решението беше ваше, бихте ли спрели играта?