Бурна любов изживява британски фотограф в Колумбия с жена - наемен убиец, въпреки че тя му признава, макар и не от първия ден, с какво се прехранва.

Джейсън Хау е роден и израсъл в Англия в сравнително бедно семейство. Той обаче имал талант на фотограф и започнал да продава свои снимки на бляскави списания.

Скуката го накарала да промени живота си. Омръзнало му да снима красиви пейзажи или още по-красиви модели и Джейсън решил да стане военен  фотокореспондент – но по възможност в зона, в която конфликтът не е много ожесточен. Избрал Колумбия, където от десетилетия се води вяло протичаща гражданска война.

Първоначално Джейсън се свързал с леви бунтовници от групировката ФАРК, а след това за баланс решил да стигне до десните въоръжени формирования и той тръгнал към южната част на страната към границата с Еквадор, разказва Би Би Си. И точно там в живота му влязла жена – наемен убиец.

Джейсън и Мерилин се запознали в автобуса на път към нейния град. Пътят бил дълъг, двамата си приказвали дълго. Мерилин попитала новия си познат по какъв повод той е в техния край, където чужденци рядко стъпват.

Чувайки, че Джейсън иска да се срещне с тамошните бунтовници, Мерилин казала, че родителите й имат бар, в който тези хора се отбиват често, а също така, че родителите й дават стая под наем. Идеално съвпадение.

Джейсън и Мерилин много се харесали, независимо че той говорел лош испански, а Мерилин само била чувала за английския език.

Буквално на следващия ден Мерилин повела Джейсън да му покаже околността. Довела го до една река. Там двамата се държали за ръце и страстно се целували. Проблемът бил в това, че в къщата, в която живеела Мерилин и в която Джейсън бил наел стая, живеели и нейните родители и брат й, поради което двамата трябвало да се държат благоприлично.

Джейсън се преместил в евтин местен хотел. Още същия ден Мерилин отишла при него и двамата прекарали бурна нощ. На сутринта обаче тя му казала, че той трябва да знае някои неща за нея.

Признанието

"Аз съм наемен убиец", просто му казала Мерилин.

Оказала се, че тя работи точно за десните бунтовници, с които Джейсън искал да се свърже и да направи фоторепортаж. Самият Джейсън сега казва, че предвид недобрия си испански той не веднага разбрал както точно му е казала Мерилин.

Конфликтът в Колумбия е причинил смъртта на над 200 000 души. Много са страните в гражданската война. От една страна са бунтовниците от левите групировки. От друга – бунтовниците от десните групировки. А също и колумбийската армия. Мерилин работела с десните групировки.

Тя имала няколко пистолета и ножове. Единият пистолет държала вкъщи, а другите били скрити на различни места из града, за да може тя спокойно и без оръжие да преминава през КПП-тата. Обикновено Мерилин застрелвала хората, но понякога им разпаряла коремите.

Мерилин получавала заповед да убие този и този човек и тя я изпълнявала. След убийството трупът бил разчленяван, като части от него били оставяни в различни части на града, така че жертвата трудно да бъде разпозната.

Джейсън я попитал защо е решила да се занимава с това. Мерилин отговорила, че всичко започнало с това, че искала да разбере дали ще бъде достатъчно решителна, за да убие човек.

Реалният Холивуд

В интервю за Би Би Си Джейсън каза, че от една страна не е очаквал нищо подобно, но от друга страна бил видял вече достатъчно насилие и убити хора в Колумбия и решил, че момичето просто е израсло в среда, в която подобни постъпки се смятат за част от нормалния живот.

Той продължил да се среща с Мерилин, въпреки "професията" й.

Както казва Джейсън, в Холивуд често правят филми за килъри, които понякога се оказват положителни герои и тези филми са много популярни. А той се оказал в такава реална ситуация.

При това Джейсън бил млад и чужденец, а такива хора често са убедени дълбоко в душата си, че местните конфликти не могат да ги засегнат.

Джейсън казва, че и до момента не може да разбере защо Мерилин решила да му разкаже всичко. Според него психологически тя е имала нужда да разкаже на някого всичко, което се било насъбрало в душата й, а той бил неутрален човек и съответно безопасен.

Може би. Но после всичко тръгнало надолу.

Дънки и козметика

Първият намек, че нещо не е наред, бил инцидент в местен ресторант, където Джейсън завел пристигнали в града чужди журналисти. Неочаквано Мерилин се отбила там и всички келнери и изобщо целият персонал първо замръзнали на местата си, а след това бързо се разбягали.

После те обяснили, че всички знаят, че тя е убийца.

Джейсън и Мерилин продължили да се срещат и се харесвали. До момента, в който Мерилин не му казала още нещо.

Оказала се, че тя е един вид фрийлансър и сега убива не само по заповед на десните бунтовници, но и по поръчка на частни лица. За пари.

Молили я да убие любовницата на някой съпруг, някой роднина, който не си връщал заемите, или някого другиго. Нещата стигнали до там, че тя самата казала, че е убила няколко свои братовчеди.

В този момент Джейсън разбрал, че е попаднал в грешната компания. Как е възможно да убиваш просто за пари? Това той не можел да разбере.

Джейсън бил потресен и от отговора на Мерилин на въпроса какво прави с получените пари. „Купувам си дънки, козметика“, каза тя.

Мерилин обаче казала също, че иска да се оттегли от „професията“ си и да стане медицинска сестра.

Когато Джейсън й дал да разбере, че според него тя прави нещо ужасно, тя извадила пистолет и го насочила срещу него с викове: „Не смей да ме съдиш!“

Джейсън извадил късмет – по думите му той й казал: „Или ме убий сега, или повече никога не ме заплашвай“. След това й казал, че ако някой поръча неговото убийство, той ще й плати два пъти повече да го пусне. Мерилин се усмихнала и свалила пистолета.
 
След това Джейсън скъсал с Мерилин. Всички негови колумбийски познати твърдо го посъветвали повече никога да не се среща с тази жена, защото нещата няма да свършат добре.

В опит да помогне на Мерилин обаче Джейсън й организирал интервю с гръцка телевизия, в която тя спокойно и без никакви емоции разказала как и кога убива хора. На главата си имала качулка, така че да не бъде разпозната.

След това Джейсън си заминал от Колумбия. Въз основа на това интервю и собствените си снимки той направил документален филм за живота за Мерилин, като променил името й и името на града.

Историята с реалния килър обаче продължила.

Обратно в Колумбия

Джейсън решил в крайна сметка да отиде в истинска, сериозна зона на бойните действия и заминал с фотоапарата си за Багдад. Точно в този момент там постоянно избухвали бомби и всеки ден загинали десетки хора.

Неочаквано Джейсън получил мейл от Мерилин, в който тя го моли да й помогне да напусне града си. Той й отказал рязко, но скоро размислил и й писал по електронната поща.

Отговор не последвал. Джейсън се усъмнил, че нещо не е наред и заминал за Колумбия.

Виждайки го, родителите на Мерилин избухнали в силен плач. Мерилин била убита от десните бунтовници, подозирайки я в предателство.

Мерилин била убити жестоко – пребита с камъни до смърт.

Джейсън отишъл на гроба й, оставил цветя, но след това нейните родители дълго го разпитвали защо е разпространил документалния филм за Мерилин по цял свят.

Макар че бил променил името и на града, и на жената, местните хора разбрали всичко и започнали да ходят при родителите й и да питат: „Тя ли е убила моята жена, моя мъж, моя племенник?“

След няколкочасови тежки разговори родителите на Мерилин казали, че разбират как и защо е направил той и са благодарни, че е отишъл  лично да им обясни всичко.

Но историята не приключва и тук

Времето, прекарано в Багдад, оставило своите следи: Джейсън получил посттравматично стресово разстройство – преместил се да живее в напълно изолирана къща в планините в Южна Испания и практически станал отшелник.

Ненадейно Джейсън получил писмо по електронната поща от дъщерята на Мерилин. Тя пораснала, с нея всичко е наред, студентка е и би искала да се срещне с него, за да й разкаже той за майка й.

Според него дъщерята иска да научи подробности за "работата" на майка си – как и кого е убивала, разчленявала и рязала глави.

Двамата ще се срещнат скоро. Психологически Джейсън вече е по-добре и дори заради дъщерята на Мерлиин е съгласен да прекрати отшелничеството си.