Вашингтон. Американският президент Доналд Тръмп в събота обвини The New York Times във "виртуален акт на държавна измяна", след като изданието съобщи, че САЩ са увеличили цифровите нахлувания в руската електрическа мрежа, пише британският вестник The Guardian.
Настоящите и бивши правителствени служители описаха класифицираните опити за въвеждане на американски компютърен код в руската електрическа мрежа и други цели, съобщава вестникът.
Действието е предназначено отчасти като предупреждение, но също така и за осигуряване на възможност на САЩ за провеждане на кибер-удари в случай на сериозен конфликт между САЩ и Русия.
Тръмп съобщи, че обвиненията са „неверни“, като нарече медиите „корумпирани“ и повтори обвиненията, че журналистите са „враг на народа“.
„Смятате ли, че „неуспешният The New York Times” е измисли история, в която се казва, че Съединените щати значително увеличават кибер атаките върху Русия, пише той.
"Това е виртуален акт на измяна от някога великия вестник, който толкова отчаяно се нуждае от история, всякаква история, макар и лоша за нашата страна", пише Тръмp.
Статията в The New York Times дойде след разследване на американския специален прокурор Робърт Мюлер за предполагаемо хакване от страна на руската разузнавателна агенция ГРУ и манипулиране от социалните медии от руската агенция за интернет изследвания в полза на предизборната кампания на Тръмп.
Мюлер подробно разгледа тревожния брой контакти между кампанията на Тръмп и Русия преди изборите през 2016 г.
Тръмп твърди, че докладът го е оневинил от нарушения. По въпроса за възпрепятстването на правосъдието в доклада не се заключава, че Тръмп е извършил престъпление, но Мюлер пише, че „той също не го оправдава“.
В своята съботна статия The New York Times описва „голямото колебание на службите да представят детайли за операциите срещу Русия, заради загрижеността си за неговата реакция - и възможността той да го отхвърли или да го обсъди с чуждестранни служители“.
Американският вестник също така цитира официалните представители на Съвета за национална сигурност, които казват, че нямат опасения за сигурността във връзка с докладването на вестниците за цифровите атаки, вероятно показвайки, че някои от намесите са предназначени да бъдат забелязани от руснаците.

Превод и редакция: Юлиян Марков