София. Корнелия Нинова подава оставка, ама не ѝ стиска – пародията в БСП. Това каза Лиляна Павлова от ГЕРБ в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“.
Какво се случва с БСП и Нинова?; Цялата власт в ръцете на Борисов; Душевен упадък на обществото
„В този паметен ден, в който Борисов получи цялата власт, завързана с корделка от корнелка, имам удоволствието и честта да разговарям с Лиляна Павлова, представител на ГЕРБ“, така Беновска посрещна първия си гост за днешното издание на „Беновска пита“. „Хубаво ли е това, което се случи в БСП?“ попита водещата. Павлова отговори, че във всяка една държава и във всяка една политическа система трябва да има стабилно ляво и стабилно дясно – „на държавата ѝ трябва да бъде стъпила на здрав ляв крак, какъвто виждаме, че няма и от случващото се в днешния ден“. Беновска попита Павлова какъв е мотивът на Нинова веднъж да си подаде оставката, а след това публично да я оттегли. Павлова коментира, че това, което наблюдаваме е „цирк“ и „пародия“ и е израз на вътрешнопартиен проблем в БСП и „сами се потапят“. Според Павлова оттеглянето на оставката не е изненада, защото цяла седмица се е „подгрявало“ и се е търсело начин да се излезе от ситуацията – „подавам оставка, ама не я подавам, иска ми се, ама не ми стиска“. „Така наречената вътрешна опозиция в БСП – озадачи ли Ви, че никой от тях „гък“ не каза в залата? И нека да съобщя на нашите зрители и слушатели, че присъствие днес на БСП няма да има в „Беновска пита“, защото тези, които ние бяхме решили, че трябва да говорят не се решиха, а тези, които биха да говорят – ние, пък, не искахме да ги чуем“ обясни Беновска. Павлова отговори, че всичко, което се случва в БСП е озадачаващо.
„С тази придобивка на рамото – цялата власт на Борисов – картинно се изразих „оттук докрая на света“, цитирайки известната песен от „На всеки километър“ – какво ще бъде бъдещето на България?“ попита Беновска. „Изобщо не трябва по този начин да го разглеждаме, защото управлението е една отговорност и трябва да сме изключително внимателни във всичко, което се случва в политическия живот, защото управлението на държавата е сериозен процес и аз смятам точно обратното. Именно след резултата от тези избори отговорността лично на премиера Борисов и като председател на ГЕРБ е още по-голяма, защото този кредит на доверие, който получихме, трябва да се връща с отговорност, навреме, с лихвите. Мисля, че г-н Борисов ясно показва всеки ден с действията си, че това е анализът, който се прави и от гледна точна на това как ще изпълняваме оттук нататък управленската програма“ отговори Павлова и допълни, че дотук програмата се изпълнява по добър начин и поетите ангажименти се спазват. Относно образованието, което Павлова спомена, Беновска веднага припомни фактите от зрелостните изпити тази година, които са най-ниските до момента, откакто съществува този изпитен формат. Павлова обясни, че инвестициите в образованието не дават резултат за един ден или за една година. Увеличаването на учителските заплати, промяна на образователните програми, обвързването на обучението с бизнеса ще дадат ефект след 5-10 години по думите на Павлова, която подчерта, че е направена решаваща крачка в правилния момент, защото бъдещите управленци в момента се обучават в училищата.
„Чудесно звучи, но нека Ви попитам – Вие сте и майка – ерозията на нравствеността в обществото, нахлуването на порядки, наложени ни от социалните мрежи, на омраза, на разкъсване на всяка публична личност – това дали не се отразява на цялото духовно падение и на децата ни в това число?“ попита Беновска. Павлова отговори, че ерата на технологиите, бързият достъп до информация, фалшивите новини и дезинформацията са убийствени и в момента сме в преломен момент от морална, социална и икономическа гледна точка. „Защо едно дете ще иска да учи като може да седне, да го наеме една хейтърска фирма и да му кажат да пише против Лиляна Павлова срещу 100 лева на ден, без значение, че не знае нито правопис, нито пунктуация – важното е да е пълно с омраза?“ попита Беновска. Павлова отговори, че това се случва не само в България и в момента в Европейския съвет се разглежда какви са механизмите и законодателните мерки, които могат да се предприемат на общоевропейско ниво, за да се справят държавите с „холерата на 21 век“.
7 юли – национално заседание на ГЕРБ – накъде?
„Накъде ще ни води България? На 7 юли имате национално заседание. С кого ще управлява България? Вие казвате, че управленската програма се изпълнява, обаче, ОП се разпадат“ попита Беновска. Павлова обясни, че ВМРО са получили много сериозен резултат на изборите и като сборен резултат от Европейските избори - управлението е получило висока подкрепа, която е знак да се продължи напред. „Внимавайте какво ми казвате – Вие идентифицирате ВМРО като яркия партньор на ГЕРБ, а за другите какво ще кажете – АТАКА и НФСБ?“ попита Беновска. „Аз смятам, че ние към момента в коалицията нямаме причина да разваляме коалицията“, а относно вътрешните конфликти Павлова заяви, че това е въпрос на преговори, защото в едно семейство винаги има разправии, но трябва да се правят компромиси. „Доброто, което се случва, е много повече от проблемите – това е моето усещане. Те са наши коалиционни партньори и те трябва да намерят начина, по който да се разберат. Ние сме говори на диалог“ подчерта Павлова.
Спиране на субсидиите на ГЕРБ по предложение на президента; Има ли корупция в България?
„Президентът Радев напоследък роди нов бисер, че на ГЕРБ не ѝ е нужна субсидия, защото се храни от властта“ отвори темата Беновска. „ГЕРБ започна с гражданско сдружение, без субсидия, с харизмата и с личността на Бойко Борисов“ коментира Павлова. Беновска попита дали ще си дават част от заплатите, за да се финансира партията. Павлова обясни, че искат да се промени принципът на финансиране, за да бъде от членски внос. „Вие нали видяхте как го направи Борисов – една кола, един телефон и онлайн пространството“ подчерта Павлова. Беновска заяви, че два пъти не се повтаря един и същи сценарий. „Отговорете ми – как ще се финансирате? От заплатите ли си ще отделяте?“ попита отново Беновска. Павлова отговори, че трябва да бъдат по-скромни и да отговорят на очакванията на обществото. „Колко членове има ГЕРБ? За разлика от БСП Вие сигурно не ги криете“ попита Беновска. Павлова отговори, че членската маса е над 70 000, но не знае колко се събира от членски внос.
„Има ли корупция в България?“ попита Беновска. Павлова отговори, че корупция има във всяка държава, но трябва да има контрол и съдебна система. „Дали пък няма ГЕРБ сега като няма субсидии да се въздържите, за да може, както се подхвърля от опозицията, че така се отваря пазара за купуване на партии – всеки бизнесмен или всяка бизнес организация може да си купи партия?“ попита Беновска. Павлова отговори, че този риск винаги съществува и силният граждански контрол е в основата на превенцията. Беновска подчерта, че ако няма правораздавателен органи бдителните граждани не могат да помогнат. Павлова заяви, че безспорно трябва да има работеща правораздавателна система.
„Тримата големи“ в съдебната система; Цветан Цветанов
„Как ще бъдат контролирани главният прокурор, председателят на ВКС и председателят на ВАС, при положение, че знаете – Лозан Панов си прави каквото си иска – държи политически речи, пропагандира, че България няма правосъдие? Касационният съд има право на тълкувателни решения, които са над закона и те се произнасят в полза на олигарси“ попита Беновска. Павлова отговори, че правосъдният министър полага много усилия и е предложил законодателен пакет, който включва мерки и предложения за надзор на „Тримата големи“ в съдебната система и е част от ангажимента на България да направи реформа в съдебната система, за да не бъде само Слънцето над „Тримата големи“.
„Къде е Цветанов? Липсва ли Ви?“ попита Беновска. Павлова отговори, че не знае къде е, но е бил важна част от партийния живот и отсъствието му се усеща. „Има много добри организационни качества и това трябва да бъде отчетено. Това е важен елемент от решенията, които предстоят да бъдат взети на 7 юли“ коментира Павлова – как ще бъде създадена мрежа от организационни механизми за структурите на регионално ниво, които са добре работещи благодарение и на Цветанов. „Оказа се, обаче, че има и гнили ябълки във Вашите редици. Ще успее ли Борисов да унищожи усещането, че властта е приют за посредствени и алчни, а не за визионери и патриоти?“ попита Беновска. Павлова отговори, че това е една от основните му цели и за разлика от БСП е показал, че и преди и след избори предприема незабавни мерки, когато има съмнения още преди да са започнали проверките на органите. „Създавайки тази нова структура, вменявайки нови правомощия на изпълнителната комисия, създавайки този нов орган, който да се занимава с етиката и морала в партията – това е различното в ГЕРБ“ подчерта Павлова. „Кой ще го измисли този нов орган? Вие, народните представители, обсъждате ли го?“ попита Беновска. Павлова обясни, че се обсъжда от изпълнителната комисия и Борисов и е се прави с цел да няма такъв тип „залитания“ и злоупотреба с власт и влияние, „за да удържим точно тази линия, която ни прави различни от останалите и която, може би, под някаква форма се загуби, защото при толкова много общински ръководители, съветници, кметове, структурата е много голяма“.
Нови хоризонти за Лиляна Павлова
„Не Ви ли е жал, че няма да сте съпричастна в този растеж? Вие сте едно от знаковите лица на ГЕРБ. Къде отивате Вие?“ попита Беновска. Павлова отговори, че 2009 година се е присъединила към ГЕРБ и е благодарна, че е имала възможността да допринесе като експерт и технократ. Тя благодари на Борисов и правителството за номинацията ѝ за вицепрезидент на Европейската инвестиционна банка и сподели надеждата си да бъде одобрена. „Имахте ли вече разговори какъв ресор точно ще Ви бъде възложен? Вероятно той ще бъде ориентиран към тази група държави, които Ви одобряват от тяхната квота“ попита Беновска. Павлова отговори, че първо трябва да премине през процедура по одобрение в следващите месеци и има вероятност на приеме ресора на досегашния вицепрезидент – растеж, икономическо и социално сближаване и инвестиции от фондове, занимаващи се с инфраструктура и създаване на работни места. Беновска помоли Павлова да обясни какви полезни за страната ни дейности ще развива в Европейската инвестиционна банка. „3 основни неща – да осигурим повече инвестиции за големи инфраструктурни проекти, които са например метро, железопътни линии, пътища, заводи. Малки и средни предприятия – подкрепа за тяхното технологично обновление, модернизация и осигуряване на инвестиции за градско развитие“ отговори Павлова. „Вашият предшественик какъв бюджет е управлявал?“ попита Беновска. Павлова обясни, че не е на квотен принцип, а са общи бюджети, които се управляват от банката, но подчерта, че е важно да се отстоят повече проекти за България и целта ѝ е да има проекти за инвестиции в малкия и среден бизнес след 2020 година за над 2 милиарда лева.
Беновска пожела успех на Лиляна Павлова. Така завърши разговорът между Лиляна Павлова и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Канал 3“ и „Радио К2“ня 16-ти юни 2019 година.