Бившият пехотинец от Британската армия Саймън Фийк преподава на българите уроци по антитероризъм. Той е бивш експерт по антитероризъм и отива там, където другите не могат. Не гледа по телевизията ужасите на войната, а ги преживява. Понякога e на ръка разстояние от кола-бомба и свистящи куршуми.

"Има хора, които обичат войната – коментира пред Нова телевизия Саймън Фийк. - Аз не съм от тях, но не е като във филмите. За съжаление, Холивуд изкривява военните конфликти. Сега, когато не съм в армията, уча актьори как да изиграят истински войници".

Любовта към армията и дългът към родината са наследствена традиция.

"Израснах в семейство на военни – разказва Фийк. - Роден съм в Германия и живяхме там, докато навърших 10 годинки и се върнахме във Великобритания, за да тръгна на училище. Дете съм на Студената война. По това време България беше врагът. Армията е в кръвта ми, но сам реших да стана войник. Не заради баща ми".

Саймън е бивш пехотинец. Бил e на мисии в Косово, Ирак, Германия, Кипър.

"В България ние, англичаните, сме известни с шегите си – казва той. - В армията хуморът е още по-труден за преглъщане. Приятелите ми извън армията не го схващат. Хората си мислят, че войниците постоянно стрелят и ходят на мисии, но не е така. През повечето време чистиш оръжията. Честно - 90% е скука, а 10% - битки с лошите и адреналин".

Извън шегите, мисиите зад граница в размирни страни като Ирак и Афганистан са истински стрес и тест по оцеляване. Залогът е човешкият живот.