Филмът за Петя Дубарова се развива в наши дни и ще запознае младите с живота на поетесата

Младите не знаят коя е Петя Дубарова, ние искаме да ги запознаем и да спрем духовната емиграция


Без значение е дали годината е 1979, или 2019, отношението към различните не се е променило, казва сценаристът Нели Димитрова

Първите снимки на дългоочаваната филмова продукция за Петя Дубарова започнаха днес в Бургас. Както Флагман.БГ писа по-рано в Морската градина днес цял ден ще бъдат ситуирани снимачните екипи. Наш репортер успя да разговаря с една от сценаристките на „Петя на моята Петя”, която разкри ексклузивни подробности покрай прожекцията. 

Срещаме се с Нели Димитрова – дългогодишен преподавател в НАТФИЗ, сценарист на прожекции като Love.NET, „Възвишение”, както и сериали като “Връзки”, „Домашен арест” – в Приморския парк на Бургас. Заедно с нея е и другия сценарист – нейната бивша студентка и настоящ професионален партньор – Валентина Ангелова.

- Г-жо Димитрова, днес започнаха снимките на филма за Петя Дубарова в Бургас. Каква история ще разкаже той?
-  Филмът е съвременна история. Държим да подчертаем, че това е филм за Петя Дубарова, без той да е „за Петя Дубарова”. Историята не е биографична, но Петя присъства със своята истинска същност и с най-ценното – с мъдростта и таланта си, които е оставила на поколенията. 

С този филм за първи път историята на великата поетеса Петя Дубарова идва на големия екран. Получихме благословията за заснемането на прожекцията преди няколко години от Елица Дубарова – сестрата на Петя. Днес е първият официален снимачен ден, стискаме палци, че всичко ще мине безпроблемно.

- Името на филма е „Петя на моята Петя”. Защо е избрано то по този начин?
- Това е заглавието на един от разказите на Дубарова, който всъщност говори за двойствената същност на едно и също момиче. Ние интерпретирахме идеята на заглавието и избрахме съвременния персонаж – главната героиня в прожекцията – също да се казва Петя. 

- Действието на филма се развива в наши дни. Ще има ли все пак връщания към периода, в който поетесата е живяла?
- Имаме някои детайли по сценария, които ще запазим в тайна. Иначе действието се развива в наши дни, през 2019 г. в Бургас. Там е основната сюжетна линия. Държахме това да е така, защото биографията на Петя Дубарова е известна на мнозина. Истината е, че ние искаме да акциентираме на това, че е без значение дали годината е 1979, или 2019. Нищо не се е променило що се отнася до различните – конкретно младите хора.

- Колко време ще продължат снимките?
- Засега, доколкото знам, са предвидени 18 или 20 снимачни дни. Те ще бъдат изцяло в Бургас.

- Къде ще се снима?
- В Морската градина, в центъра, по плажа – около графити стената, и на други места. Локациите са разнообразни. За нас е важно да обхванем целия град, колкото се може повече. Безкрайно сме благодарни на Община Бургас, която ни подкрепи и без нея нямаше да можем дори да стартираме. 

- Как се зароди идеята за филма?
- Аз и другата сценаристка познаваме творчеството на Петя от деца. Моментът някак узря от самосебе си. Ние сме истински фенове на поетесата и в нас имаше някакво усещане, че през последните години нейният живот, творчеството й и името й са малко позабравени. Една от мисиите на филма е малко или много да запознае младите с Петя Дубарова. Трябва да си пазим талантливите хора. Аз лично най-много се страхувам от духовната емиграция.

 

Репортер на Флагман.БГ имаше възможността да разговаря и с актрисата, която ще изиграе модерната Петя във филма  - 18-годишната Александра Костова.

Ето какво каза тя:

Актрисата Александра Костова ще изиграе ролята на модерната Петя във филма "Петя на моята Петя"

- Здравей, имаш честта да изиграеш главната роля в един исторически филм. Как се чувстваш?

- Това е нещо велико! Не мога да ви опиша колко съм радостна, че ми се случва. Но то е и една огромна отговорност. Затова веднага след снимки си лягам да спя! 

- Нещо можеш ли да ни кажеш за твоята героиня, без разбира се да издаваш сюжета?

- Моята героиня... Тя е много смела и има много силни възгледи за света. Във времето на филма тя минава през много перипетии и по някакъв начин пораства духовно.

- Имаш ли други роли в киното?
- Да, участвала съм във филма на Димитър Коцев „Маймуна” и в „Пътуването на Созопол” на Костадин Бонев.

- Харесва ли ти Бургас?
- Страхотен е! Идвам тук всяко лято, това е уникален град!
 


В категории: Бургас